Szép estét!
Minden fórumozónak és olvasóinak is Boldog Új évet kivánok! Sok örömet a szőlő termesztésben!
Nagyon sokat tanultam a hozzászólásokból, ezért is éreztem elsőnek hozzászólva köszönetet mondani és jókivánságot írni.
Magamról röviden a szőlős életemről:
Az út elején vagyok a csemege szőlő termesztés területén, így hozzátenni hozzáadni az itt leírtakhoz még nem tudtam, szakmailag nem tartok ott.☺ 4 éve keztem egy barátomtól kapott Eszter és Palatina dugványokkal. Két éve pedig Vénusz és Moldova oltvány került a gyengébb dugványok helyére.
Tavaly nyáron minden elvitt a lisztharmat, lepotyogtak a levelek, majd a fürtök is oda letek, kivéve a Vénuszt. Lemosó permetezést, és lombtrágyázást alkalmaztam. A barátom abszolut nem permetezett. Neki nem volt semmi problémája töllem 30 km-re Szekszárdon.
Aztán a fagy tovább tette a dolgát. Természetesen kivéve a Vénuszt. Így most a Vénusszal ismét pótoltam a hiányokat, Zaporozsec kerüt be próbára. Ezekről azt olvastam teljesen rezisztensek, amit a Vénusz már bizonyitott is. A Palatinákat is ki szeretném kicserélni teljesen rezisztensre, ami haszonló tulajdonságú lehet, a jelölt Phoenix. Másik probálkozás a Millenium mazsolának. Összesen 100 db tő van telepitve.