Berényi József Creative Commons License 2017.12.20 0 0 42534

Kedves fórumtársak!

Én megértem az elégedetlenségeteket, hisz az ember ha kiad egy rakás pénzt szeretne érte kiváló minőségű árut kapni.

De!

Azért azt nem ártana szem előtt tartani, hogy olyan növényritkaságokhoz juttatnak hozzá aminek a beszerzése nélkülük szinte lehetetlen lenne.

Külföldről szerzik be a növények jó részét, ezért az utánajárás és a behozatal komoly költséget jelent, emellett hivatalos cég lévén ki kell gazdálkodni minden költséget ami ma egy magyar vállalkozást sújt.

Mivel vásárolja a növényeket, csak abból tud gazdálkodni ami van. Ezért természetesen akad köztük szebb, és gyengébb növény. Aki már próbálkozott szaporítással az pontosan tudja hogy azonos feltételek mellett is komoly szórást mutatnak a fejlődésben.

Emellett ne felejtsük el a termelőt se, akinek szintén valahonnan be kell szerezni az anyanövényt felnevelni hogy biztosítsa a szaporítóanyagot, és kinevelni a csemetéket. A végén pedig a megtermelt javakból kifizetni az állami sarcot.

Én két éve kezdtem a gyűjtésbe, már komoly mennyiségű pénzt felemésztett, sok sok munkám fekszik benne, de még nem igazán termett szaporító anyagnak való. Na nem is célom a kereskedelmi célú szaporítás.

Szerintem az érték a fajtában van, és ha esetleg nem éri el  a honlapon feltüntetett méretet, az még nem tragédia, hisz abból is teljes értékű növény fejlődik. Számomra a legfontosabb hogy egészséges életképes növényt kapjak, a méret pedig csak idő kérdése. Megfelelő gondozás mellett rövid idő alatt behozza a lemaradást.