anegytech1 Creative Commons License 2017.12.14 0 1 921

Valamennyire jogos, amit írsz, hogy ne a műszaki oldalról legyen több szó, de önmagában az, hogy "Kertészet" címszó alatt van a  topic, nem jelenti azt, hogy csak növényekről lehet szó, mert a kertészetnek van műszaki oldala is. PL a "Kerti gépek" topicban sem a növényekről van szó úgy általában.

Másrészt minden topicban számos olyan hsz érkezik, ami nem mindenkit érdekel, ezeket át lehet görgetni.

A fénnyel kapcsolatban tényleg kutatásokat érdemes keresni, ahogy tetted is, és még ez sem jelenti azt, hogy egy db kutatás eredményeiből le lehetne vonni a tutit. Nem vizsgáltam át a netet ilyen kutatások után, de feltételezem, hogy egyelőre nincs túl sok ilyen tanulmány, mivel a mesterséges világítás alatt történő termesztést sem olyan régóta csinálják. De mivel nem néztem utána, ezért ez csak feltételezés. Mivel én kertészeti egyetemen tanultam, azt állíthatom, hogy a fényről ilyen mélységében szinte egyáltalán nem tanultunk, mivel alapvetően a természetes fényben való termesztést vesszük alapnak. A mesterséges megvilágítással annyit foglalkoztunk, hogy a hosszú tenyészidejű növények melegházi termesztésénél nagy jelentősége lehet a pótvilágításnak, de a kizárólag mesterséges megvilágítás alatti termesztés egyelőre egy nagyon speciális és kis szeglete a növénytermesztésnek.

A "tökéletes" megvilágítás jelentősége főleg otthoni körülmények között kérdéses, mert hiába állítod be nagyon jól a világítást, ha az egyéb körülmények nem állandóak. Az ilyen kutatásokat általában szabályozott klímájú növényházakban végzik, tehát nem befolyásolja a növény növekedését az, hogy pl kevés/sok vizet kap, alacsony/magas a páratartalom, nem optimális a hőmérséklet vagy kevés/sok a tápanyag. Amíg az optimális klimatikus tényezőket nem sikerül állandóan tartani, addig szerintem a tökéletes fénynek sincs akkora jelentősége.

Itt általában tényleg arról van szó, hogy otthoni körülmények között viszonylag egyszerűen megvalósítható legyen a világítás, aminél akár az is szempont lehet, hogy E27-es foglalatú legyen a fényforrás (ahogy pl nálam is, mert én pl nem értek a LED-ekhez és nem is akarok napokig ezzel barkácsolni). Az általam használt led-izzók tökéletesnek bizonyultak palánta-neveléshez, de mivel a hőmérséklet nagyon ingadozott, a víz-ellátás sem volt mindig egyenletes, ezért nyilván lenne mit javítani. Az pedig csak egy erős megérzés, hogy ha tökéletesen összeállított fényt használtam volna, akkor sem lettek volna sokkal jobbak a palántáim (igaz, nem mértem meg a szárazanyag-tartalmukat). A jelenlegi "grow-box"-omnak legkevésbé a nem tökéletes fény a hibája, inkább az, hogy kicsi, hogy túlmelegszik vagy éppen túlhűl és hogy nincs egy mini öntöző-rendszerem hozzá, ami állandóan tartani tudja a tápanyag és öntözővíz szintet.

Ettől függetlenül érdekel a "tökéletes fény arányai" téma, de otthoni palántanevelés/növényvilágítás szempontjából nem tartom fontosabbnak, mint azt, hogy egyszerűen kivitelezhető legyen akár annak is, aki nem villanyszerelő. :)

Előzmény: enginer (918)