SzGazdaMA Creative Commons License 2017.12.11 0 0 6342

Kedves Ötöskezelő!

Nekem van Melitopolszkij Krasznij nevű szőlőm. A Slovplantól vásároltam. Elöljáróban leszögezem, hogy nem saját gyökerén vagy sima oltványon terem, hanem átoltott főleg Pölöskei Muskotályon.

Nagy reményekkel vásároltam a "testvérével" együtt (Melitopolszkij Csernij). Főleg azért mert az összes fajta közül e kettőnek az ellenállási mutatói voltak a legjobbak. (Nálam ez az egyik legfontosabb tulajdonság, amit a szőlővel szemben támasztok.)

Leszögezem, hogy termelési tapasztalataim kizárólag egy évre, az idei évre vonatkoznak.

Igen bőtermő, nagyon mutatós. Nagyobb bogyójú mint amire számítottam. Az a fürt, ami beérett annak bogyói szép világos rózsaszínűek, vékony héjúak, lédúsak, harmonikus édes savas ízűek.

És itt az első negatívum, amit megemlítek. Az idei kiváló évjárat ellenére sok fürt nem érett be, ott ahol ugyanazon a tőkén a Pölöskei már szeptember elején ehető volt és a Moldova szintén Pölöskeire oltva szeptember végére szintén beért. A kései érés talán magyarázható azzal, hogy kései fajtára van oltva, ami késleltetheti az érést annyira, hogy még jó évjáratban sem érik be biztonságosan. (Lásd a fórumtársak ez irányú megállapításait.) Alanyfajtára vagy korai érésű fajtára oltva ezen segíthetünk.

Ellenálló képessége jó, de nem olyan kiemelkedő mint amilyennek leírták. A Pölöskeivel azonosnak ítélem, semmiképp sem jobbnak. És még egy nagyon nagy hibája van amin nem lehet változtatni mint az előzőn és ez perdöntő. Mivel fürtjei nagyon tömörek (ezek a Slovplan képein is sajnos jól láthatók) és a héja vékony nagyobb eső hatására bogyói repednek és a fürt belsejéből kiindulva rothadnak is. 

Nekem kb 30 fajta szőlőm van, de az idei őszön egyik fajta bogyója sem repedt fel és nem rohadt a sok eső hatására csak a Melitopolszkij Csernij-é.

Összességében én a két nagyon súlyos hibája miatt csak fajtagyűjteménybe tudom egy év?! tapasztalata alapján javasolni.

A Melitopolskij Csernij egy oltott Pölöskein termett néhány kisebb fürtöt. Annál inkább azt látom problémának, hogy kisebb bogyójú és nem olyan finom (pl egyáltalán nem muskotályos) mint amilyennek leírták.

Hát ennyit röviden.

Talán tudtam segíteni. Írj, ha van még további kérdésed.

SZGazdaMA

Előzmény: ötöskezelő (6333)