Találkozott már valaki a Melogold grapefruit-tal?
Az Universití of California-n fejlesztették ki, akárcsak az Oroblanco-t. Fehér húsú, alacsony savtartalmú, magnélküli, az Oroblanco-nál nagyobb méretű, vékonyabb héjú. Azt olvastam, hogy gazdaságosabb a Melogoldot termelni, ha a jövedelmezőség a lényeg, de saját fogyasztásra a kisebb termetű Oroblancot ajánlják.
Szép gyümölcs, szívesen megkóstolnám.
http://www.citrusvariety.ucr.edu/citrus/melogold.html
A "Citrus" c. legutóbb beszerzett könyv javaslatot tesz dézsás tartásra alkalmas fajtákra.
Azt mondja, hogy rövid időre bármelyik citrus alkalmas erre, de pl. a citrom vagy grapefruit gyorsan kinövi a konténert és nehéz lesz mozgatni. Inkább a kisebb, kompaktabb fajtákat javasolja, a Meyer, a lime-ok, kumkvat, kumkvat hibridek, Satsuma mandarinok tarthatók évekig dézsában.
A törpésítő PT alanyokat tartja dézsás tartáshoz alkalmasnak, mert ezek lényegesen csökkentik a fa méretét. A gyümölcs mérete azonos a normállal, csak kisebb mennyiség terem. A fa mérete 25-50 %-kal lehet kisebb a standard fánál.
Az FD méginkább törpésít, 75 %.kal kisebb fákat eredményez, viszont nagyon lassan nő és nehéz oltani.
Edzettség szerint rendezve a citrusok a legkevésbé edzettől : lime, citrom, grapefruit, narancs, mandarin, kumkvat.
Edzettség alatt rendszerint a levélzeten okozott fagykár szerint listázzák a citrusokat, bár a termések gyakran kevésbé bírják a fagyot, mint a levelek. A fagy időtartama, a megelőző időjárás, és a gyümölcs elhelyezkedése a fán is befolyásolja a fagykár mértékét.