diospyros Creative Commons License 2017.12.08 0 0 250

"régi" nosztalgikus gyömölcs a birs.

egy kis off ide:

 

birs cikk (from arpad-lajos):

http://kertlap.hu/a-birstermesztes-buktatoi/

 

itt azt írja: a Vranja, C. Robusta viszonylag ellenálló a tűzelhalásra,

de szerinte nincs rezisztens fajta - szerintem se nagyon, csak szerencsés hely(zet).

 

"Nagyon veszélyesnek tartom a zsebimportot”: 

részben igaz. de:

- ha nagy nevű (100 éves múltú, stb.) külföldi kertészetből "importál" az ember,

az miért rosszabb, mintha egy (félig) igénytelen magyar kertészetből vásárolnánk?

(nem azt mondom, h a magyar kertészetek igénytelenek!!! van itt is, külföldön is ilyen!)

tény viszont, sajnos, hogy az import a külföldi betegségek behozatalának elsődeleges forrása.

NA DE ha a fajta védett, oltalom alá esik, nem szaporítható Magyarországon, akkor mit tegyünk?

Csak Rita cseresznyét ültessünk? Kossara, SMS-280, stb fajtákat ne? Maradjunk le a világtól?

[[direkt nem kajszit írtam példának. mert megkövezés lenne a göncit összehasonlítani pl. a Kuresia-val. és nem is kell összehasonlítani. de ha pl. korai elenálló(bb) kajszit akarunk ültetni, akkor marad a Tsunami, Wondercot, Prycia, stb.]]

- vegyünk Magyarországon COT, HAR, FAR, stb. sorozatból? az is import, és nagyon drága.

 nem lehet 7.000 Ft-os fával beültetni 1 hektárt.

- igaz, a címben a "zseb" (import) szó szerepelt, de mi a különbség?

a "hivatalos" importőr biztos egyenként beviszgálja a behozott fákat... :(

ő is csak arra tud hagyatkozni, van-e növényútlevele, vírusmentes tanusítványa a fáknak...

ezt én is le tudom ellenőrizni. meg a kertészet referenciáit, múltját beviszgálni (-ami sajnos nem 100%-os garancia! lásd nagy, "jó" cégek bortányai, akár más -élelmiszeripari- területen...)

 

"a birs is termeszthető bio...,  a facsíkokat vegyszerekkel tartjuk gyommentesen"

:)

jó kis bio!

+

gondolom a tűzelhalás megelőzésére rezet fújnak, ami ugye bio-ban engedélyezett.

NA DE a réz nehézfém, nem annyira bio. nem is értem ezt a réz-bio kapcsolatot.

(és ugye jó sokszor, évi 4-5x is kell szórni.) kertészmérnökökkel beszélgettem, többen osztják a véleményt, a réz nem is annyira bio. de elismerem, más lehetőség nincs, csak akkor ne higgyük azt, hogy milyen nagyon bio a cucc.

 

tűzelhalás elleni védekezés: "víruskoktél, ami 72%-os hatású. Nagyon drága. Egy kezelés szerköltsége hektáronként 15000 Ft"

annyira nem drága, fóleg, hogy 40 tonna birs terem neki hektáronként.

ok, ki is kell szórni, ez üzemanyag, idő (munkabér), gépamortizáció

és többször (akár 4-6x) meg kell csinálni.

az 5x15000= 75.000 Ft.

40.000 kg birs x 170 Ft/kg = 6,8 M Ft

De mielőtt még mindenki futna birset telepíteni, ez egy 25 éves (jól gondozott) ültetvény teljesítménye, sok más (induló és folyamatos) költséggel...

 

itt 170 ft/kg áron találtam ("minőségi birs"), amit kevésnek találok (persze ha tényleg minőségi, a vevőnek jóó, csak nem az eladónak.)

BÁR a birs nehéz gyümölcs, "könnyű" szedni, hamar kijön  a mennyiség.

 

horror:

"feketedő levelű hajtást azonnal le kell törni lehetőleg minden nap, vagy kétnaponta."

és:

"A legnagyobb gond a megbízható, gondos szedőmunkás, mert a birs a legkisebb ütődésre is hullafoltos lesz."

"10-15 éve- nem egyszer a nyakunkon maradt a birs." - háát igen. a birspálinka divat, és a pálinkafőzés jogi lazítása miatt most minden oké, de egy új ültetvény nem tud reagálni a jelen divatra, csak reménykedhet, h a divat tartós lesz. (a Coca-Cola divat már több mint száz éves... :)