Üvegballonban, pusztán a parafadugón keresztül mennyi oxigént tud felvenni a bor és mennyire lehet utánozni a hordós érlelést?
Az üvegballonom 54 literes tehát viszonylag nagy méretű parafadugóval van lezárva.
Mivel héjon erjesztett (1 hónap) vörösbor van benne, fontos lenne az érlelése (?).
A bor már most finom, de a tapasztalatom szerint ez a fajta amit csinálok idővel nagyságrendekkel még finomabb lesz.
Egyelőre a fémtartályból fogyasztom (kb. 20 literről indult mára már csak a fele lehet benne) mert a ballonost nem akarom bolygatni, azt csak mindig utána töltögetem ha látom, hogy a dugót már nem éri el a bor szintje.
A fémtartályból rövidesen elfogy.
Arra gondoltam, hogy amikor elfogyott akkor a ballonból átteszem a fémtartályba (parafinos zárás) és akkor onnantól nincs oxigenizáció, marad a reduktív technológia az érése folyamán. Viszont nem kell arra gondot fordítanom, hogy a dugónál elpárolgott/elfogyasztott bort folyamatosan utána töltsem. (nem is tudom, hogy ezt miből oldanám meg)
Esetleg lepalackozhatnám, ha arra érdemes a tétel és azután a palackban érhetne tovább.
Ilyent még soha nem csináltam de szuper dolog lenne mondjuk 5 vagy x év múlva ránézni és a palackot felbontva elégedetten megállapítani, hogy mennyire finom lett az eltelt idő alatt.
Mit gondoltok, érdemesebb lenne a ballonban tartanom még, legalább egy bizonyos ideig vagy a fémtartályba áttennem, illetve esetleg tavasz környékén, ha érdemes rá, akkor lepalackoznom?
Ti melyiket választanátok?