Sziasztok!
Köszönöm szépen a segítséget és válaszokat, igyekszem mindenkinek válaszolni.
Syntaxerror:
Ez a tőketerhelés bonolult dolog a következők miatt:
A családnak van kb. fél hektár szőlője. Van, hogy örökségként, van, hogy átokként tekintünk rá. Gondolom azt nem kell magyarázni, hogy többek közt jelentős anyagi befektetést igényel. Viszont a bor helybeli ára 500 Ft/l. (Kannás kiszerelésként.) Azért lássuk be, ez nagyon messze van az önköltségi ártól, ha sok a termés, akkor talán nullszaldós a dolog. Ráadásul 2013-ban volt egy jégeső, ami elvitte a termés 80+ %-át, 2016-ban volt egy fagy, az meg elvitte a 90+ %-át. Persze permetezni ugyanúgy kellett, így hát ez a két év erősen mínuszos volt.
10 évet húztam le Ausztriában szőlészetben idénymunkám. Ahol én dolgoztam, ott főként kékfrankos fajta van. 8 fürtöt hagytunk egy tőkén. Jó évben sikerült elérni a 19-20 cukorfokot. Fehér fajtákon több fürt maradt, ott csak a harmadik fürtöket kellett levágni a vesszőkről. 18-asnál több akkor sem lett a cukor.
Ráadásul minden évben tetemes vadkárunk is van. Idén próbálkoztam védekezni egy Ausztriában vásárolt vajsavas nagyon büdös vízszerű folyadékkal. Minden vesszőt lekentem. Nem kellett volna. Fogalmazzunk úgy, hogy megvolt az előzetes termésválogatás.... Bár ez főként a kékfrankosra volt igaz.
A kilevelezés: idén kicsit korán lett megcsinálva, és úgy néz ki, hogy sok is lett kiszedve. A nagy meleg miatt (ugye plussz aszály) sok lett a fonyadtság miatti veszteség.
Maci_P:
Jó ötlet, hogy esetleg nem forrt ki, de nekem úgy tűnik, hogy mégis. Nem pezseg, nem bugyog, nem zavaros. Azért kellett már tisztára fejtenem és szűrnöm is, mert van valaki aki elviszi egyben az egészet. Neki viszont így kell. (Mármint tisztán, készen.) Palackozni nem akarom. A sava az én mérésem szerint 6,3, kéntartalma 35 körüli.
Genom_66:
Sajnos nekem hely hiányában, illetve a kialakult éves rutin/megszokás miatt csak fahordós technológiára van lehetőségem. De egyébként érdekes amit írsz. Viszont: ha alacsony a cukor tartalma a mustnak, akkor alacsony lesz a bor alkohol tartalma is. Ebből nem adódott ég problémád?
Üdv:
Gábor