Maci_P Creative Commons License 2017.12.03 0 0 6276

Egy jó tanács, amit vagy megfogadsz, vagy nem. Pár éve én is nekiálltam átoltásoknak. Sajnos nem minden év alkalmas rá (aszály, jégverés, fajtaidegen csapok) így több éven át dolgoztam vele, sokat - nagyon sok tőke legyengült és ott tartok, hogy elég sok pótolnivalóm van. Ha a tőkék nem hoztak erőteljes hajtásokat az idén (mondjuk legalább ceruzavastagságú 6-8 db, szép hosszú, amit június végén vissza kellett alaposan vágni...),  akkor nem érdemes átoltásba belevágni. A képeiden ha jól látom, a tőkék valami érdekes módon vannak tartva, nem látok egyértelműen törzset/karokat/termőalapokat. Nem biztos, hogy érdemes átoltást csinálnod.

Az egyik területedet úgyis újra kell telepíteni, lehet, hogy érdemesebb mindegyiket. Kivágod most télen, ha tudsz, hordatsz rá trágyát, beleforgatod 40-60cm mélyre, tavasszal vetsz bele zöldtrágyának való növényeket, jó esetben ősszel már tudsz ültetni (bár az sem árt, ha 2-3 évet is pihenteted akár).

Az átoltás miatt 2-3 év múlva lenne teljes termésed. Ha jól elő van készítve, az új telepítés jól megindul, 4 év múlva azon is lesz közel teljes termés, és 20-50évre megvan az erőteljes ültetvényed

Én sem kezdenék már új területtel mást, csak ezt.

Előzmény: heytokay (6274)