Írtam merre lakom, Pest megye 4-es út mentén. Maga a terület nem lenne nagyon hideg, de én a város szélén lakom, a kertben hátul már szántóföld van és persze homokhátságon vagyok, ami az olajfának jó persze (a laza homok). Viszont mivel nem a belterületen vagyok elég fagyzugos a hátsó kert, oda nem is ültetek fagyérzékenyt, inkább az udvarra házak közé, fal mellé.
Itt a fal mellett "csak" -20 fok volt, bár több éjszakán is volt közel ehhez, nappal meg -6 fok max.
Hátsó kertben meg -23 fok, ott mindennek betett a hideg, ami mediterrán. Szerencsére reménykedem hogy nem lesz túl hideg most, azért ilyen hideg évtizedek óta nem volt, főleg a januári átlaghőmérsékletet nézve rekord volt.
Most megpróbálom csak gyökért szalmatakarással teleltetni, de ha cudar idő jön ismét, akkor felkerül a fátyolfólia.
Az olajfa igen közel van a falhoz olyan 25-30 centi, kicsit görbén is kell nevelni, hogy a vályogház tetejét kikerülje a lomb, lehetett volna kicsit távolabb, amikor ültettem. Fekvése a falnak DNy-i, nyáron sok a fény, meleg, télen is enyhe, de a képen látszik hogy a törzsét lemeszeltem, mert télen az erős nap árthat a kéregnek, persze ha nincs rajta fátyolfólia.
DM kertes beszerzést írtam előbb, ha van épp nekik. 1-2 évig elő kell nevelni cserépben, mert gyenge kis dugványt adtak, de hamar megerősödött.