Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6198

Azt leszámítva, hogy tkp-en minden szőlő alkalmas fogyasztásra is - csak egyesek túl apró bogyójúak - az ún. kettős hasznosítású fajták sajnos nagyon kis csoportot tesznek ki. Alapvetően a csemegék többsége alacsony savtartalmú, és a cukra sem ér el olyan értéket, hogy abból egy 12% alkoholos bor legyen. Van néhány kivétel, de azok a mai hatalmas csemegeszőlő felhozatal mellett eléggé gyengék (értem ez alatt, hogy nem olyan piacosak, látványosak), ilyen a Pölöskei muskotály, és a Néró pl. Ez utóbbi annyi van, hogy bort készítek belőle. Ja, van még egy Göcseji zamatos fajtám - ezt is adják csemegének egyes kertészetek, mert nagyon jó ízű -  de nem túl nagy bogyójú, a hivatalos besorolása úgy tudom, borszőlő - és nagyon finom, illatos bort ad. Aztán még biztos találsz néhányat, ha sok időd van, keresgess, érdekes dolog, de mivel ennél jobb csemegéim vannak, hiába a kettős hasznosítás csak bornak mennek nálunk.

Előzmény: heytokay (6196)