Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 549

Akkor most a problémás bor a rizlingszilvánid, ugye? A kékfrankosoddal nincs baj, csak példának hoztad? Mert a kékfrankos nem igazán érzékeny fajta, persze szellősen kell tartani, hogy ki tudjon a fürtzóna száradni (és megfelelő terheléssel a 19MM azért általában hozható róla - bár vannak fajták/klónok, amik nem jó cukorgyűjtők, és ott még az sem segít, ha 3-4 fürt van egy tőkén, nem fog 20MM-et hozni). A szilváninak mennyi volt a mustfoka, hogy ennyi cukrot adtál hozzá?

Amiért kérdezem: ha nagyon felemelted, és nem forrt ki még szárazra, majd csak érzésre kénezted, úja indulhatott, és ez okozhat ilyet. Egyébként is: a frissen forrt bornak az élesztőssége még nem probléma, várni kell, hogy eltűnjön. Amit nem értek miért kell már ilyenkor szűrni?

Erjedés után csak le kell szedni a durva seprőről, edényt teli tenni (ez nálad úszófedeles tartálynál könnyen megoldható), kénezni majd legalább tavaszig hagyni, hadd ülepedjen ki belőle minden - esetleg menet közben deríteni, de inkább azt is csak tavasszal, ha palackozni akarsz.

Első körben mérj savat, az alapján meg lehet majd mondani, mennyi szabad ként kell tartani benne - de a szilváni általában lágy bort ad, tehát 30mg/l jó lehet. Mivel érzésre kénezted, mindenképpen be kell állítani a megfelelő értéket.

 

 

 

Előzmény: arsenalfan007 (547)