arsenalfan007 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 547

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen a válaszokat!

 

Azért nem nevezném gyatra minőségűnek sem a mustot, sem a bort. (A bor a mellékíztől függetlenül kifejezetten jó ízű lett.) Ezen a vidéken (Nyugat -Magyarország, Soprontól délre) nehéz jobb cukorfokot elérni - legalábbis ebből a fajtából. Idén a hegyen 16,5 - 17,5  cukorfok értékeket mértek a gazdák. Aki nagyon későn szüretelt, annak összejött a 18. Nekünk a kékfrankos 17.5 lett. Egyébként várhattunk volna a szürettel még, de egyfelől így volt időm a munkám miatt, másfelől ez a fajta nagyon érzékeny a szürkepenészre, és egy nap rossz időjárás is elviheti az egész termést. Korábban sajnos erre is volt példa.