"Legalábbis Barabási uram így gondolja.
Ő az, aki többszáz kőkorszaki csillagvizsgálót is hallucinált Magyarországon?"
Nem, azt én találtam ki, illetve egy magyarországi feltáráson beszélgettem egy a munkát irányító régésszel, ő azt mondta: itt ez a 3-4 hektár méretű létesítmény földsáncokból, emberi derékvastagságú cölöpökből, számtalan kapu szerű létesítménnyel, ez sem stratégiai célokra, sem gazdasági hasznosításra nem alkalmas ő nem tudja mi lehetett.
Én építészmérnök vagyok, foglalkoztam az asztrológiával is, ez a kőrkörös sáncokból, derékszögben elhelyezkedő kapuzatokkal készített hatalmas létesítmény az asztrológiai ábrázolásoknál alkalmazott kördiagram pontos előképének tűnik.
Hosszas fejtörés után jutottam arra a következtetésre, hogy ekkora munkát ilyen gigantikus építménybe csak rendkívül hasznos, inkább életbevágóan fontos célt szolgáló okokból fektethettek.
Na, mi lehetett ez a fontos dolog??? Hát a zord időszak pontos periódusainak megismerése, az évszakok változásainak észlelése, a nappalok és az éjszakák hosszának összehasonlításával meglehetett ismerni az éves periódusok ismétlődéseit. Ilyen objektumból eddig több mint 300 darab került elő eddig Magyarországon.