Urak, vettem most egy 4x64 ledes kijelzőt, mint ez: https://www.ebay.com/itm/MAX7219-Dot-led-matrix-MCU-control-LED-Display-module-for-Arduino-Raspberry-Pi-M/182289740901?hash=item2a7150b465:m:mrfecojN1D7VXJWfNu7GAZw
soros buszon működik, mivel még mindig nem számntam rá magam az Arduinos programozásra, kényteln voltam megérteni, megírni a protokollt, mindegy működik.
csakhogy ezen az eszközön az egy sorban lévő bytok kapják egymás után az adatot, tehát van ugye 8 darab 64 bites kolbászom. A karaktereket értelemszerűen függőleges 8 bitenként kellene beírnom, azon meg úgy következnek egymás után.
Kitaláltam, hogy lefoglalok az arduinoban egy videomemóriát, végülis mindössze 4x32 byte, ebbe írogatok bele bármit, majd amikor változás van, egyszerre frissítem az egész kijelzőt, mert azt kb 1,5 msec alatt meg tudom tenni, egyetlen paranccsal. Ez működik is
Itt akadtam el, mert viszont nekem a "videomemóriát" bit-szinten kellene címeznem, mintha egy 8x32 elemű mátrixba írnék, vagy a másik megoldás, hogy beírom az adatokat egy 8x8-as mátrixba függőlegesen, majd azt transzpnálom vízszintesre.
Erre a két utóbbira tudtok valami egyszerű, elegáns módszert? magas szintű műveletekkel meg tudom írni - de akkor egy rakás idő. Vagy vegyek egy máély levegőt, írjam meg assemblyben? (még a Z80-as korában képes voltam ilyenekre)