Szép reggelt Neked és minden fórumozónak!
„minden begyújtáskor kilapátolod a faszenet?”
Ha meg engeded Szatti fórumozó társunk helyett válaszolok a kérdésedre, bár Attila és az én esetem kicsit más. Nálam mindösszesen kb 2 liternyi visszamaradó égéstermék (1-1 liternyi
apró faszén és hamu ) marad vissza, ezt a mennyiséget egyszerűen kefével lesöpröm a fúvókán keresztül a szekunder térbe. Ezután onnan kihúzom a gyári kaparóval, majd az erre a célra készült „szitával” – ronggyal letakarva / így elkerülve a porozást/ kiszitálom. Az egész művelet 2-3 percet vesz igénybe, de a teljes begyújtás sem tart tovább 10 percnél.
Előny mint írtam korábban: nem kell gyújtóst , vékony fát hasogatni, és mivel a faszén szinte azonnal átizzik a kazánom a begyújtást követően szinte azonnal / 1 percen belül / „gázüzemben” dolgozik. További előny számomra, hogy mivel a kazán szekunder terének alja
is vízzel hűtött, (hő átadó felület) annak tisztántartása javítja a kazán hatásfokát.
Tehát ami naponta „kidobásra kerül” az kb. 1 liternyi szürke színű por. ( lúgosítja a talajt, ezért a nem fával fűtő szomszédok elviszik.)
Természetesen lehet ennél jobb „módszer, nekem ez vált be leginkább.
Üdv: DJ