orzsuzs Creative Commons License 2017.11.19 0 0 25054

32 éves vagyok, a betegségem 22 éves koromban kezdődött hasi feszüléssel, ami néha előjött, majd elmúlt. 25 éves koromban durva hasi görcseim lettek egy gofrizás után, akkor be is lázasodtam. Elkezdődött a kivizsgálás, de nem nagyon értette az akkori belgyógyászom, hogy mi van velem - hozzátenném, hogy a tünetek leginkább evés közben és evés után jelentkeztek és össze-vissza hullámzott az egész hétről hétre. Ebben volt teljesen tünetmentes időszak is (kb. egy hónap), szóval több fellángolásról is lehetne beszélni, de inkább azt mondanám, hogy ez egy egységes, 3 évig tartó fellángolás volt. Ennek a végén küldtek el egy laktóz-intolerancia tesztre (negatív lett), és akkor találkoztam a mostani orvosommal, akinek a diagnózisát vékonybél-passzázs vizsgálat is igazolta. 2g Pentasát és 2x3 mg Budenofalkot szedtem egy évig, azóta 1x3mg Budenofalk van a Pentasa mellett. A Budenofalkot decemberben elhagyhatom, ha addig se lesz semmi. 

Nem volt fellángolásom, amióta kezelnek. Azt viszont hozzátenném, hogy diétázom: kerülöm azokat az ételeket, amelyek kellemetlen hasi érzést vagy puffadást okoznak. Ezt nyilván ki kellett tapasztalni.