Maci_P Creative Commons License 2017.11.19 0 0 540

Nem írtad, mióta erjednek, mert ha még csak pár hete, akkor én még békén hagynám, de ha már hosszabb ideje, és ülepítés nélkül került hordóba, lehet, hogy érdemes lenne a durva seprőről lefejteni, mert abból káros anyagok is visszamehetnek a borba. És lehetőség szerint a tartályt/hordót teljesen fel kellene tölteni, mert ilyenkor már nem biztos, hogy elég CO2 keletkezik a védelemre. Az erjedést lehetne gyorsítani melegítéssel: ha kis helyiségben van, annak a fűtésével, ha kis mennyiség, akkor melegebb (15-20°C) helyre cipeléssel. Mivel a saját élesztője még dolgozik, én nem oltanám be fajélesztővel, de ha mégis az mellett döntötök, alkoholtűrőt keressetek, mert az egyszerűbbek nem biztos, hogy bármit tudnának csinálni egy 10-12% alkoholos borral. De olyat is olvastam már, hogy ilyenkor kicsit megkénezik, és a tavaszi melegedéssel, ahogy a pince melegszik majd újra indul az erjedés. Bár nem tudom, mennyire jó dolog a megállított és újraindult erjedés.

Előzmény: jaro1979 (539)