Óriási egyéni felelősség, hogy ki melyik oldalra áll ezekben az ügyekben, ami Wienstein-nel kezdődött és elindított egy lavinát nálunk is. Nyilván teljesen mindegy a következményekre nézve, hogy kinek mi a civil véleménye az ügyről, hszen csak az adott színház véleménye dönti el, hogy mi lesz Marton vagy Kerényi és a most következők sorsa.
Azonban, nagyon sokat elárul egy ember intelligenciájáról, hogy beáll-e a metoo kampány mögé, azonnal a kirúgást, megbüntetést, stb.-t kiáltók mellé áll vagy a dolgok mögé néz egy picit. Itt ugyanis semmi másról nincsen szó, csak a kevésbé szorgalmas, kevésbé tehetséges és kitartó emberek revansot vesznek a csúcson lévőkön. Nem véletlen, hogy a Marton Lászlót feljelentők mindegyike olyan nő, aki nem jutott be a színműre, sőt a végén teljesen más szakmát választott. Sárosdi Lilla is egy B-kategóriás színész, aki a mainstream vonalba nem jutott be. Gondoljátok végig: nyilvánvaló, hogy ezekben az emberekben egész életükben ott volt és van a tüske, hogy nem jutottak be az elitkörbe. Kerényi esetében ugyanez van: az Operett Színház jelenlegi sztárszínészei közül egyik sem szólalt fel Kerényi ellen. És nem azért, mert félti az állását! Pont ők azok, akiknek a hírneve már bőven megvédené őket. Ők azért nem szólalnak fel, mert nincs bennük sértettség.
Emlékezzetek vissza, hogy a középiskolában, egyetemen hány olyan tanár volt, akit szívből utáltunk, mert szigorú volt, ordibált, stb. De miután felkészültem a vizsgákra és jó eredménnyel befejeztem a tanulmányaimat, nincs bennem tüske. Most képzeljétek el, hogy ha valaki lusta volt és az ilyen durva tanárok alatt elvérzett/kirúgták/évet ismételt/iskolát váltott stb. az most nyilván ideológiát keres - főleg ha már gyereke is van -, hogy miért nem ő volt a hibás, hanem a tanár. Nyilván én is ezt tenném, ha nem végeztem volna egyetemet és a kamasz gyerekem elém áll, hogy "Apu, te miért is nem fejezted be a sulit?" Elég nagy lelkierő kell, hogy azt mondja egy szülő ilyenkor: "Nézd fiam, én egy lusta disznó voltam, és amikor jött egy szigorúbb tanár, akkor már a felületes tudás nem volt elég, ezért kivágtak."
Gondoljátok végig, hogy Kerényi után ez fog most végigsöpörni az országon, hogy ezek a "sértett" lúzerek revansot vesznek a tanáraikon: ez fog végigmenni az összes egyetemen. Holnapután a címlapokon lesz az élettan professzorom, holanpután a sebészeti gyakorlatvezetőm, stb.
Legyetek óvatosak, mert éppen ez a demokráciában a nagy felelősség: bármit mondhatsz, ma már nem visz el a rendőrség. De ha a Martont és Kerényit elítélők közé állsz, akkor nagyon butának fognak tartani téged az intelligens emberek!