"Én csak szeretem az édes,jóízű gyümölcsöket ês vallom,hogy a környezettudatos ,gazdasàgos gyümölcstermesztés úgy kicsiben,mint nagyban az új rezisztens és a régi,elfeledett fajtàk közkinccsé tételével lehetséges."
Mivel látom, érdekel a téma, belinkelek ide egy cikket.
Kicsit off topic de nem nagyon mert gyümölcsös...
Sajnos németül van de a Google fordító valamennyit nyilván segít.
http://www.vieh-ev.de/Zucht/obst.html
A cikk a bizonyos gyümölcsfajtáknál - pl. almánál - fellépő genetikai beszűkülést és annak következményeit tárgyalja, pl. a kajszi és a sarka-vírus problémáján keresztül.
Tehát azt, hogy csak pár, egymással közeli rokonságban álló fajtát termesztenek és szaporítanak, míg a többi fajta (főleg régiek) lassan eltűnnek és kihalnak.
Aztán jön egy addig ismeretlen, új betegség és hirtelen kiderülhet, hogy a kevés megmaradt fajta egyike sem ellenálló...
Tehát a génállomány beszűkül és ezzel védtelenebbé válik.
Sok régi gyümölcsfajta is ellenáll az új betegségeknek, pl. a halle-i egyetem illetékesei is addig járták a környéket, míg ráakadtak 3 olyan régi kajszi fajtára, amik ellenállóak a sarkavírussal szemben.
Az volt a szerencse, hogy sok vidéki keletnémet kertész nem sietett kivágni az "elavult" fajta kajszijait. Ugyanis a cikk szerint a modern európai kajszifajták mindegyike érzékeny a vírusra.
Íme egy példa, hogy érdemes megóvni a kihalástól a régi gyümölcsfajtákat: tűzelhalással szemben ellenálló almafajták jegyzéke - sok régi fajta is szerepel rajta.
https://www.lwg.bayern.de/landespflege/gartendokumente/fachartikel/086543/index.php