szigetköz- Creative Commons License 2017.10.25 -1 1 1269

Majd én aztán perlek, nagy fogadkozásból ennyi lett. Péterfalvi elvtársa megpróbálta menteni a menthetetlent.

"JOÓB SÁNDORKÖVETÉS2017.06.12. 14:07 MÓDOSÍTVA: 2017-06-12 15:26:46

Fontos ítélet született a múlt héten a Kiss László-üggyel kapcsolatban, ami jelentősen túlmutat az úszóedző körül kialakult botrányon. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság június 8-án jogerős ítéletben mondta ki, hogy Budapest Főváros Levéltára (BFL) nem sértett törvényt, amikor anonimizált módon kiadta Kiss büntetőügyének iratait egy újságírónak.

A levéltárból Menyhért Mészáros László, az ügyet később megszellőztető Privátkopó újságírója kérte ki azt a bírósági ítéletet, amelyet 55 évvel ezelőtt Kiss László és társai ellen hoztak csoportos nemi erőszak miatt. A levéltár a hatályos jogszabályok szerint a nevek és más személyes adatok kitakarásával, anonimizálva kiadta az iratokat. Miután az újságírónak más információi is voltak az ügy szereplőiről, az anonimizálás ellenére tudta használni az anyagot. 

A Kiss László-ügy

Privátkopó.hu 2016. április 5-én hozta nyilvánosságra, hogy Kiss László úszókapitányt 1962. február 17-én a bíróság öt év szabadságvesztésre ítélte, miután két társával együtt csoportosan elkövetett nemi erőszak bűntettében találták bűnösnek. Kiss László akkor azt mondta: koholt vádak alapján ítélték el, büntetését letöltötte, és azóta mindent elkövetett, hogy a társadalom hasznos tagja legyen. A botrányt azonban nem lehetett feltartóztatni. Kiss László lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről, százhalombattai alpolgármesterségéről, megfosztották díszpolgári címétől, sőt a város leverette a nevét a róla elnevezett uszodáról. Kiss később szemtől szemben találkozott az egykori sértettel és bocsánatot kért. Az annak idején nemi erőszak áldozatául esett nő azt mondta: soha nem tudta lezárni ezt az ügyet magában, ezért volt fontos Kiss 55 évvel későbbi bocsánatkérése.   

A Kiss László-ügy kirobbanása után Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azzal érvelt: a levéltár hiába anonimizálta az ítéletet, az úszóedző személye egyértelműen azonosítható volt, hiszen az újságíró eleve a Kiss Lászlóra vonatkozó iratot kérte ki. Péterfalvi azt is kimondta, hogy a teljes ítélet bűnügyi személyes adat, amelyet még anonimizálva sem szabad kiadnia a levéltárnak."