Én 2 hete vadásztam egy zenész kollégának egy VR760 modellt a Rolandtól. 2 órája rakta fel épp a hangszert egy ügyvéd úr mikor bújtam a hirdetéseket. Rock bandában nyomult kedvtelésből ő is zenész barátaival vele. Szerintem nem tudta mit ad el! 260 ezret kért érte úgy, hogy benne volt egy 70 ezres SRX07 bővítő, amin magán is elég combos kis sampling alapú Hammondok vannak. (Onnan tudom, mert nekem is megvan ez a kártya.)
Szóval a cimbora másnap már utazott is érte. Ajándék volt ennyiért és ráadásul egy waterfallos 76 billentyűs, még japánban gyártott, rendesen összerakott, acél házas cucc, sluszpoénként bővíthető (2db SRX slot!!!)
Namost a hangja:
Zongora felejtős, de van hozzá bővítőkártya, ami jó!
1-2 Rhodes is eléggé jól húz belőle színpadon. Nincs benne sok hangszín, de ami van, annak nagy része használható is, mondjuk 80-90%-ban, ami azért nem rossz arány, némely szinti több ezer semmire sem jó nyüszögéséhez képest.
Az virtuál orgonája érezhetően más, mint amit beleraknak ma már sok Rolandba, még zongorákba is és ezt a VK-knál is tapasztaltam, hogy kicsit másképp szólnak, mivel célgépek a feladatra.
Nyilván csodákat nem kell ma várni, nekem jóval puhább a billentyűzete az Electro 3-amhoz képest, de kellemes rajta mind zongorázni, mind orgonálni. Egyedül ami legjobban bánt, a kemény és hangos, szinti szagú perka benne, de egy rock bandába meg lehet pont az kell és hogy a kértyán lévő 400 hangszínt sorszám nélkül, csak +/- alapon nevük szerint lehet görgetni egyesével, viszont van user setup nekik, s az már 1-2 gombnyomás akkor. A drive-al effekt szinten jól meg is lehet vadítani hozzá a soundot, rockossá tenni + még D-Beam infra kontroller is van a cuccban, amivel lehet spring shock és break down (motor leállás) stb. mókázást végezni.
Én azt mondom, normális keyboardot kap vele az ember, igaz csak 1 manualban és ha nem szőrszálhasogatóan csak az originál Hammond soundot várja belőle az ember, meg lehet vele barátkozni mai használt áráért. Adott helyen még jobban is tetszett mint a Nordom, főleg a bővebb effekt lehetőségei miatt. Mondhatni az Electro előszele volt ez hajdanán Rolandéktól, hisz zongora, szinti, orgona szekció hármasa a hangszer, nagyon jó kezelhetőséggel, kézre álló szabályzókkal, gombokkal, kapcsolókkal, azonnali aktiválást és beavatkozást lehetővé tevően használható. Kimenetekben is a profi vonalat képviseli, mert még szimmetrizált XLR csati is van a fő sztereó kimeneten. Bárcsak ma is ilyen alapossággal gyártanának hangszert! Ja és ott van a valós dravbar készlet is benne oldalt!
https://medias.audiofanzine.com/images/normal/roland-vr-760-706366.jpg