latam
2017.10.17
|
|
0 1
25015
|
"Ez oximoron. A rendes sör komlóval készül." Ez nem teljesen igaz.A középkortól kezdett elterjedni, majd fokozatosan egyeduralkodóvá válni az az általad hangoztatott "komló fasiszta" nézet, miszerint a sör csak akkor rendes sör, ha komlóval készül. Ennek csúcspontja a német sörtisztasági törvény. A középkorban és előtte még igenis sok olyan sört főztek, amelyben nem volt komló, vagy csak a hozzáadott növények egyike volt, és nem egyeduralkodó ízesítő. Ezeket a növényi keverékeket, amellyel a sört ízesítették, nevezték gruitnak, ahogy az így készült sörök neve is gruit. Nekem semmi bajom a komlózott sörökkel, én is ilyeneket főzök, de ne tagadjuk már meg a komló nélküli sörök több ezer éves örökségét.
Lex Icon: Próbálj meg Heather Ale-t beszerezni, ez egy ősi skót ale fajta, melyet hangavirággal készítettek régen komló helyett. Most is gyártja néhány sörfőzde, azt sajnos nem tudom, hogy tesznek-e bele némi komlót vagy csak hangával ízesítik. Amerikai főzdéknél láttam még gruit söröket, de azok nem valószínű, hogy itt kaphatóak. |
Előzmény: öreg_néne_b (25013)
|
|