Berényi József Creative Commons License 2017.10.14 0 3 42294

Ez az ültetvény Békés megyében, Kondoroson volt. A termelő nevére már sajnos nem emlékszem, Ő akkor középkorú volt.

A története úgy kezdődött, hogy kapott egy törpebanánt, ami kinőtte a lakást, és mivel virágot termel (kálát) fűthető sátorban, kiültette oda. Az optimális körülmények hatására gyors fejlődésnek indult, és viszonylag rövid idő alatt termést is hozott. Innen kezdődött a hódító útja, néhány év alatt annyira elszaporodott hogy birtokba vette az egész sátrat. A tulaj évente kétszer trágyázta érett marhatrágyával, ezt hihetetlen ütemű fejlődéssel, és komoly mennyiségű terméssel hálálta meg. az intenzív fejlődésnek köszönhetően rengeteg tősarjat hozott, ami az egyik fő bevételi forrás volt. Ez fedezte a kiadások egészét. Akkor még nem lehetett kapni merisztéma szaporított banánt, így nem okozott gondot a sarjak értékesítése. Én akkor a 60cm-es növények darabjáért 600ft-ot fizettem. A termés volt a tiszta haszon. Abban az időben a termés eladása nem jelentett gondot, hisz olyan kevés jött be az országba, hogy tonnaszám lehetett volna értékesíteni. Az ára is jó volt 56ft/kg. Ez a mai napig megmaradt:)

Ezen felbuzdulva én is nekikezdtem az előkészületeknek a saját banánbirodalom felépítéséhez. Beszereztem a szakkönyveket amiről úgy gondoltam hogy hozzájárulhat a sikerhez. A talaj élettantól a vízfüggönyös fóliasátron át a fóliás termesztésig mindent. Szorgalmasan tanultam és szövögettem a terveket, mikor utolért a rendszerváltás. a bajok azzal kezdődtek  hogy megjelent a piacon a merisztéma szaporított banán relatív olcsó áron, és minden virágboltban megvehetően. A következő csapás: elárasztotta az országot az olcsó banán, és már nem kellett sorban állni érte. Ez végképp zátonyra futtatta a terveimet.

Nem is terveztem újrakezdeni a projektet a közelmúltig, de néhány új elképzelés, az energia gazdálkodás terén, és a banán egyre borsosabb ára ismét bizakodóvá tett.

Mivel már nem a megélhetés miatt akarom csinálni, hanem a saját örömömre, arra gondoltam hogy egy 100m2-es területtel érdemes lenne próbálkozni.

A jövőre nézve a tervek között szerepel a füge termesztése fóliasátorban. A sátor lehetőséget nyújt a termés időzítésére,a későn érő kiváló fajták érésének korábbi indítása, a korai termés érést biztosít, tavasszal már május végén volt érett fügém. Ezenkívül nagymértékben megnöveli a vegetációs időt, kivédi a kora, és késői fagyokat, esős nyirkos időben is megfelelő klímát lehet biztosítani a növények számára a jobb minőségű termések érdekében. Ezenfelül a vázszerkezet lehetőséget ad a madár, és jégkár elleni háló használatára.

A termést frissen,  feldogozva dzsemnek, és aszalva akarom értékesíteni. Ehhez jól illeszkedne a banán is. Ezt is frissen és aszalva árulnám.

A terv ez, aztán majd látjuk. "Ember tervez Isten végez."

Előzmény: SándorTiszteletes (42291)