Amúgy hivatkozatam egy (több) egyetemi cikkre is:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890309/
Ez a Farmakognózia és Gyógyszerészeti Intézet cikke a Mississippi Egyetemről,
a cikk végén köszönetet mond a szerző a segítségért
K.W. Pomper-nek a Kentucky State University-ről.
Egyébkén pedig attól, hogy EGYETEM, és hogy Dr. a kutató, még mindig nem lehetünk meggyőzve.
Gondoljunk csak Prof. Dr. Varga úrra és megosztó gyógygombájára.
A cikk ugyan a paw és a rákgyógyítás összefüggésének témakörében vizsgálódik, de
utal a hátásokra.
A vizsgálat nyers kéregkivonat alpján készült! nem gyümölcsből! (mintha krumliszárat használtak volna. amúgy néhai Béres J. doktor is vizsgálta mindennapi eledelünk a krumpli nyers változatának rákellenes hatását!!!)
- a pawpaw nyers kivonat gátolja a HIF-1 és célgénjeinek hipoxiás aktiválását
- gátolja az oxigénfogyasztást a T47D sejtekben a mitokondriális lélegzés visszaszorításával
- pawpaw nyers extraktum gátolja a HIF-1a fehérje indukcióját a [sejt]magban
[jaj de szép, tudományos szöveg, még jó hogy csak felét értjük! :]
szóval: ha ennyi mindent gátol,
honnan tudja a paw-paw hogy csak a rákos sejteket kell blokkolnia,
az egészségeseket nem?
hangsúlyozva még 1x, hogy a kéregből vették a drogot.
az érett gyümölcs nyilván nem volt alkalmas erre a célra.
középiskolai botanikához jól értő (és vele növény-túrázgattam) tanáromnak dicsekedtem, hogy gyógyteákat fogyasztunk. gondoltam, jó megdícsér, milyen egészségtudatos, minden nyavaját megelőző emberke vagyok.
jól leb...ott, hogy ne igyam naponta, vagy hetente se. -mit gondolok, kérdezte, miért gyógynövény a gyógynövény, mert nincs semmi hatása? akkor meg nem lehet nyakra-főre inni a teáját.
az olyan növény, mint a csalán, amit inkább táplálékkigészítőnek mondanék, sem ehető-iható non-stop, hagyni kell szüneteket. én ezt megoldom úgy, hogy tavasszal frissen szedve és télen szárítva eszem-iszom-dínom-dánom. nyár és ősz kimarad.