igen, jogos, hogy a Kentucky egyetem hitelesebb forrás, (de vajon vannak-e a honlapján kutatások az annonacin-nal kapcsolatban, vagy csak a nemesítésben illetékesek? sok időt elszúrtam már a témára, most nem tudom átböngészni)
az USA fórumot csak mint érdekességet ajánlottam, hátha mondanak valami józan paraszti ésszel is elfogadhatót, hivatkoznak valami használhatóra.
bár azért itt jegyezném meg, hogy a nemesítő kertészeti egyetem mennyire lenne érdekelt abban,
hogy rossz hírét keltse a gyümölcsnek? nem azt állítom, hogy adatokat hallgatnak el,
egyszerűen nem foglalkoznak a kérdéssel, mert ők nem táplálkozástudományi laboratórium, vagy fogyasztóvédelem, vagy ÁNTSZ. mivel az emberek úgy működnek, ha hallanak akár csak egy rossz hírt valamiről/valakiről, képesek "nem zörög a haraszt" attitűddel hozzáállni.
mindegy, hogy igaz-e, vagy nem. itt is voltak, egyszeriben többen is, akik megijedtek: kivágom a fát!
nem akarnak kockáztatni, ez érthető. de tényleg van-e kockázat?
én csak az állóvizet akartam felkavarni a témában, ha már fogyasztók vagyunk, tudjunk meg egy-két dolgot, gyarapítsuk tudásunkat, szélesítsük látókörünket, ne csak homokba dugjuk a fejünket. az persze igaz, hogy jelen fórumon is vannak álhírek, amit készpénznek vesznek pl. a kezdő kertbarátok, és így némi felelősség van a vállunkon, hogy mit írunk le. ez azonban még nem zárja ki azt, hogy "kérdéses kérdésekkel" :) foglalkozzunk, konstruktív kritikai hozzáállással.
szóval, ha pl. árulsz egy terméket, lehet, hogy nem említesz meg olyan dolgot róla, ami összezavarná, megijesztené az embereket. ez nem minősül hazugságnak. (azt azért elmondhatnák a kertészetek, mikor eladják a fát, hogy ha majd terem -és akkor a kertészet már nem lesz jelen, hogy elmondja- hogy kérem, így és így fogyassza, ha lehet, a gyümölcsöt :), lásd: kis evő-kalauzom.)
példa: a datolyaszilvát "gyilkos" szén-dioxiddal kezelik, hogy elvessze csersavasságát, ugyanakkor kemény maradjon, és így szállítható, tárolható. ha ezt fölöslegesen megemlítenék, akár kihangsúlyozva a vásárlónak, tuti, hogy megriadna, hogy akkor egy vegyszerrel (="méreggel") kezelt gyümölcsöt kap.
A bio-imádók egyenesen elkerülnék, sőt felhívnák a figyelmet, ne vedd, ne edd!
Közben a szén-dioxid széles kürben elterjedt, mint tartósító is, lásd védőgázas csomagolások.
És nem ártalmas. (Reméljük:) "Gyilkos"-t azért írtam, mert sokan így ismerik, hogy a pincékben kinyírja a szegény, (le)hajladozó gazdát. Pedig csak arról van szó, hogy kiszorítja az oxigént, ez teszi problémássá ott.