Gojira Creative Commons License 2017.09.25 0 1 10296

A Magyar Értelmező Szótárból:

KONTÁR főnév és melléknév

• I. főnév -t, -ok, -ja
  • 1. A mesterséghez nem értő, rossz munkát végző iparos. □ Biz’ uram, finom műveshez képest, én úgyszólván, csak kontár vagyok. (Vörösmarty Mihály–Shakespeare-fordítás) Az öreg kádár, kitül a telket … vettem, csak szegény kontár volt. (Táncsics Mihály) || a. Képesítés nélkül vmilyen ipart folytató személy. Kontárral végeztette el a munkát.
  • 2. (átvitt értelemben) Vmihez nem értő, abban járatlan, ügyetlen ember. □ A juhászbojtár, ki gyermekkorában megmutogatta neki a fogásokat az eredeti hangszeren, maga csak kontár volt. (Mikszáth Kálmán) Én, a kontár, Játszottam sírva a szerelmeset. (Juhász Gyula)
  • 3. (történettudomány) Nem céhbeli iparos. A céhek üldözték a kontárokat.
  • II. melléknév (-ul), -abb
  • 1. Olyan, akiből hiányzik a hozzáértés, aki nem tud vmit szakszerűen megcsinálni. Kontárul fog vmihez. || a. Ilyen személyre jellemző. Kontár munka.
  • 2. Olyan, aki szakképzettséget nem szerzett, aki a mesterségéhez előírt formai kívánalmaknak nem felel meg, v. nem tagja a mesterségbeliek érdekközösségének. Kontár iparos. □ Igaz koldus se vagy hát e szerint, Kontár sehonnai, rendőrt hivok. (Madách Imre) A másik szobában ült a tőke mellett a szegény kontár csizmadia. (Jókai Mór)
  • kontárság.

http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=kont%C3%A1r

Gondolom most már világos.

Előzmény: ketni (10295)