Zsolt329 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 25020

Szia, én 14 éve vagyok crohn beteg és ez idő alatt több tucat "top" gasztroenterológust is körbejártam már. Ahogy alternatív gyógymódokat és sok mást is. Minden belgyógyász csak az immuran-supplin-medrol kombinációit ismeri, esetleg biológiai terápia, sajnos utóbbitól teljesen elszállt fél év után a vérnyomásom, le is kellett állni azonnal. Ezek ugyan 1-2 évig hatni fognak (bogyik), de utána nagyobb lesz a gond, min előtte. Én 4db kb fél éves medrol kúrán vagyok túl, de teljesen leépített sajnos. A medrol elég gyorsan csontritkulást okoz, tönkreteszi a fogazatot igen hamar (kivonja belőlük a kálciumot) ezen felül izommerevséget már a 2. kúrától nekem (erős lábgörcsök stb) és ezen felül pedig a májamon kimutathatót rontott sajnos. plusz időszakos látásromlás volt nekem. Immuran fényérzékennyé tett, amíg szedtem pokol volt minden nyár kellemes fejfájások stb, plusz ez leépíti az immunrendszert, gyakorlatilag mindent elkaptam mindenkitől. A supplintól csak a gombásodást kaptam pár év után (nem poén huszonévesen magánurológusokhoz járkálni munkaidőben égő hugycsővel.. :( A sok antibiotikum ugye a gombákat nagyon felszaporítja idővel. Persze ez nem 1-2 év alatt fog kijönni, de több év után valószínűleg igen. 

Az egyetlen dolog ami hatott, még ha nem is könnyű a diéta. Eleinte nekem is könnyebb volt persze bekapkodni pár bogyót, és úgy tenni, mintha én is egészséges lennék, fejet a homokba dugni (persze állandó vérvételekkel, tükrözgetésekkel és egyéb kellemes megalázó dolgokkal), de ahogy letettem a medrolt, irgalmatlan beteg lettem, sokkal jobban, mint előtte sajnos mindig. 7-8 év után már erős lázak is társultak hozzá (40 fok körüliek). A medrolt pedig sajnos nem lehet egy életen át szedni 3-4. kúra után már sokkal több gondot okoz mint hasznot, nekem még a hormon háztartásomat vágta oda, azóta sem állt vissza teljesen. (fázás, hőhullámok stb)

A diéta viszont mindig segített, csak nekem is nehéz tartani, mert állandóan elcsábulok.

Amiket ne egyen, ha jót szeretne azok a következők:

-glutén tartalmú ételek (ez a legnehezebb, nekem sem megy sokszor, de ha igen, akkor az eredmény garantált. A gultén 2-4 hét alatt ürül teljesen a szervezetből, nekem a 2 héttől kezd drasztikusan javulni a helyzet)

-édesítőszert tartalmazó ételek

-cukros ételek (csak a gyümölcscukor ehető, de az is ésszel)

-ha laktózt nem bontja jól akkor értelemszerűen tejtermékek (nekem a tejfehérje is off de ez egyénfüggő)

-alkohol (tilos)

-kávé (tilos)

-zsírok ételek (húsokból sem jó a nagyon zsíros pl nem sertés (kivéve a szűzérme) marha sem jó

-olajos magvak, nasik, chipsek, popcorn, mogyi stb (zsírosak, illetve mindenféle adalékanyagosak amit egy egészséges szervezet még tud tolerálni egy crohnos a legritkábban)

-erős fűszerek, csípős ételek, fokhagyma

-cukros üdítők is off (hohesc és happyday is az) csak otthon gyümölcsből facsart dolog mehet, többiben mind van cukor, adalék

ami jó nagyon:

-csirke

-rizs

-van akinek a krumpli is (nekem nem)

-zöldségek de szigorúan csak párolva (nyerstől gyomorgörcs lehet később, főleg ha szűkületes is)

-halak (szinte mindegyik)

-gyümölcsök (csak ésszel, és a bogyósokat kerülni) ha sokat eszik, akkor lehet gombásodás, vagy hasmenés mert a gyümölcscukor is cukor, csak nem a death kategória

- sok-sok tiszta víz (napi 2-3 liter)

-gyógyteák (ehhez mióta egyedül élek lusta vagyok, de ha csinálsz neki javít kicsit az is)

amiket nyomelemekkel vitaminokkal pótolni kell, mert kiesik az étkezésből és hiánybetegséget fog okozni különben:

-B1-12 ig vitaminok (gabonák miatt fog kikerülni az étrendből főleg)

-cink (olajos magvak, hüvelyesek miatt)

-D vitamin (csontoknak, nagyon magas adag kell napi min 4-8000 NE) csak olajos formában csöpögtetve, mivel zsírban oldódik egyedül azt meg külön nem fog enni hozzá ételből

-K1, K2 vitamon (ha nem eszik elég zöldséget, én nem eszek) csak zsírban ez is, olajos formában van.

-halolaj (nagyon sok kell belőle, mert erős gyulladáscsökkentő, emésztés javító meg 100 egyéb dologra is jó keringés stb) fontos, hogy csak tiszta mehet, sajnos a tabik gagyik belőle alig a felük az, van aminek csak a negyede. Tisztán kell venni üveges formában, nem is drága.

-kalcium+magnézium pótlás (kemény dió lesz, mert kalciumot később nehezen fogja tabikból felszívni, de ne így legyen!!! - ezért is igyon rengeteg vizet lehetőleg olyat amiben sok a nyomelem kalcium tartalma magasabb

-ha nem eszik elég zöldség gyümölcsöt akkor C, A, E vitaminok pótlása is valami multivitaminnal 

-vas de csak okosan, mert a vaskapszulát sokan nehezen emésztik, étvágytalanságot és komoly szorulást tud okozni, én csak minden 2, nap szedtem és csak időszakosan.

-kevés stressz (nagy maszlag duma és megfoghatatlan, de akkor is oda kell figyelni. Gyereket nem túl szigorúan venni, én jó eséllyel a nagyon szigorú apa miatt lettem crohn beteg....)

-sok alvás napi min 8 óra és ezt éjfél előtt kezdeni el....

-ha már vannak lelki gondok: depresszió vagy hajlamosság, esetleg túlzott magába fordulás, görcsösség, dolgok ki nem mondása, állandó belső feszültség, félelem bizonyos dolgoktól, túlzott lelkiismeretesség, stb akkor azonnal terapeutát keresni. Ez ugyanis konzerválja a betegséget sajnos, és ettől lesz krónikus. Ha már az visszafordítani nem nagyon lehet vagy borzasztó nehéz, nekem még nem ment 14 év alatt. Olyat aki nem gyógyszerrel gyógyít hanem kezelésekkel, beszélgetésekkel, feloldásokkal stb. Ha nincs semmi ilyen, akkor örülni. :) 

Ne menjen bele a szedjünk immurant-medrolt dologba, mert 5-10 év múlva nagyon meg fogja bánni. Én ha most kezdeném ezzel a fejjel, így csinálnék.

Soha de soha ne essen pánikba ha nagyon rosszul van. Akkor fekvés és nagyon szigorú diéta, eleinte no szilárd étel csak turmixolt zöldség gyümölcs levek és víz, utána köleskása vagy rizsnyák nagyon tocsogósan, és ha már napok óta jól van teljesen akkor lassan vissza a húsokat csak. Jobban lesz, nekem ez a forgatókönyv már több százszor lezajlott, 40-41 fokos lázakkal és járásképtelenséggel.

Ne engedje megműttetni magát, mert a bélvagdosás csak egy soha véget nem érő csonkítási folyamatot indít el. A vágás-varrás mentén a gyulladás később újra létrejön és a bélszakasz csak fogyik-fogyik egy idő után nem marad annyi felület, amely a hasznos táplálék felszívódáshoz kell, és akkor jönnek csöves infúziós táplálások, gondolom nem szeretne ide jutni.

Remélem tudtam kicsit segíteni, ha csak egy kicsit is jobban lesz tőle, már megérte. 

Sok kitartást és sok tünetmentes évet! :)

Zsolt

Előzmény: krisztina7272 (23838)