Szia,
szerintem először döntsd el, hogy milyen ízű bort szeretnél inni, olyat amilyet a "föld" adott/termett vagy egy kemikáliákkal beállított ízt. Ha már ittál/kóstoltál sok bort, szerintem tudod a kettő közti különbséget! Én azokat a borokat kedvelem, amiben a tápsó, fajélesztő, enzim használatát kerülték.
1. A szőlőt bogyózás/darálás után kéneznem, és egy éjszakát a cefrén hagyom
2. Másnap kíméletesen préselem, majd ~24 órát ülepítem a mustot. A színét, javát fejtem át hordóba. Eddig simán beindult és lement a forrás így is, tápsók és fajélesztők nélkül.
3. A tartályodon úgy van kialakítva a kotyogó, hogy a fejlődő gáz egy bizonyos mennyiség/nyomás után azt a golyót felnyomja és akkor ki tud jönni a gáz belőle. Én naponta ellenőrzöm a forrást, így látom már, hogy mikor lehet telibe tölteni a fahordót és majd a kotyogós dugót kivenni és normál dugót betenni. Nálad a kóracélban úgy csinálnám, hogy amikor erősebb a forrás, akkor hagynék a must és a fedő közt vmennyi levegőt (ha habzana forrás közben, akkor tudjon hova terjedni), ott pumpálnám fel a fedőt és hagynám kikotyogni, amikor lement az erős forrás, lére ereszteném a fedőt és pumpálnám fel. Ha lement a forrás, akkor én deríteni szoktam és derítés után újra fahordóba teszem érni.
4. Csipszet és aromafelszabadítót nem használok.
5. "Ha nem indul el a forras decemberig, vagyis nem forr el, kapna valamilyen fajelesztot es tapsot." akkor már felejtős lesz a dolog, ha decemberig nem indul be. Tán még pálinkának se tudod majd kifőzetni.