Nem hinném hogy nagyon átdolgozták volna. Nekem csak a "szintetikus" perkái nem tetszenek igazából. Érdekes hogy apám G70-esében szóló VK orgona rész is teljesen lagymatagul szól a VR09-hez képest (múltkor összenéztük). És nemrég újból hallottam egy VK8-at, normális hangrendszeren dörögni, s azt kell mondjam, bár rögtön felismerhetők a Rolandos egyedi hangzásjegyek, de nem túlzok azzal, hogy legalább olyan jó volt hallgatni, mint az Electro 3-am melette! Engem is meglepett, de a Roland sokkal részletesebb testreszabhatóságával némileg még jobban is tetszett itt-ott, pl. a Leslie szimulációjában és overdrivejában határozottan. Így kicsit másképp nézem már őket.
Az rég megállapítást nyert, hogy a tonewheel generátorok ezekben a klónokban nem tudnak sokat eltékozolni a valóságból, tehát az eredeti Hammondokhoz képest. A különbség egyedül a hang dinamikájában van és a felsőbb regiszterekben, hogy mennyire tud visítani, vagy döglik be a hang, ill. hogy alul jön-e megfelelő basszus.
Ezekhez képest 90%-ban az egyéb effekt szimulációk, kabinet modellezések stb. vágják haza a hangot legnikább. Tehát szumma-szummárum, ami szintén megállapítást nyert már rég, egy rendes lacira kötve, szinte nincs is nagyon klón ami nagyon szégyenben maradna. A különbségek taglalása ott már igazán egyéni ízlés és szőrszálhasogatás kérdése. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyenrangúak egy eredeti faszekrényes, mázsás jószággal, de sok múlik az effekt szimulációkon.
A reference manualt nézegetve itt a 730-nál most, igaz nincs fele annyi beállítható paraméter sem mint pl. a VK8-nál, de talán az új effekt szimulációk nem lesznek annyira rosszak benne. A Roland elég ügyes az effektekben. Pl. az Electro 3-al szemben, a rotary hatása jobban kijött a VR09-nek múltkor egy billentyű kombón hallgatva és itt a VR730-nál ez is 3 változatban állítható.
https://static.roland.com/assets/media/pdf/VR-09_VR-730_Reference_eng01_W.pdf
(45. oldal)