Ha most kezded a "szakmát" javaslom, hogy a fehérbor készítés általános technológiai leírását kövesd, amit a Net-en is megtalálsz.
1. Ok. Így csinálom én is.
2. Ha spontán erjedést akarsz én nem ülepíteném, főleg nem 6-8 órát, bár tudom, hogy javasolják.
3. Az erjedés lefolyását is figyelni kell. A decemberi fejtés időpontja akkor is késő ha egyébként minden rendben
volt. A kotyogós tartály működését nem ismerem.
4. Aromafelszabadító enzimet a fejtés után én nem használnék. A tölgyfacsipszel nincsenek jó tapasztalataim, de fehér bornál egyébként sem használnék.
Ahogyan Maci_P írja nem helyettesíti a tölgyfa hordós érlelést. Vörös bornál már többször is próbálkoztam vele, nincsenek jó tapasztalataim.
5. Ha a forrás nem indul el decemberig, akkor az egészet megette a fene. Ha legkésőbb két hét múlva sem kezd el mozgolódni, közbe kell lépni leginkább fajélesztővel és tápsóval.
Remélem további tanácsokat is kapsz, csak győzz eligazodni.
Ha amatőr vagy, mint én, javaslom a szakirodalom tanulmányozását, olvasd figyelemmel, de ne kritikátlanul mások tanácsait és hagyatkozz lassan gyűlő tapasztalataidra.
Sok sikert.