Falusi1 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 21827

Ha most kezded a "szakmát" javaslom, hogy a fehérbor készítés általános technológiai leírását kövesd, amit a Net-en is megtalálsz.

 

1. Ok. Így csinálom én is.

2. Ha spontán erjedést akarsz én nem ülepíteném, főleg nem 6-8 órát, bár tudom, hogy javasolják.

3. Az erjedés lefolyását is figyelni kell. A decemberi fejtés időpontja akkor is késő ha egyébként minden rendben 

    volt. A kotyogós tartály működését nem ismerem.

4. Aromafelszabadító enzimet a fejtés után én nem használnék. A tölgyfacsipszel nincsenek jó tapasztalataim, de        fehér bornál egyébként sem használnék. 

   Ahogyan Maci_P írja nem helyettesíti a tölgyfa hordós érlelést. Vörös bornál már többször is próbálkoztam vele,      nincsenek jó tapasztalataim.

5. Ha a forrás nem indul el decemberig, akkor az egészet megette a fene. Ha legkésőbb két hét múlva sem kezd el    mozgolódni, közbe kell lépni leginkább fajélesztővel és tápsóval.

 

Remélem további tanácsokat is kapsz, csak győzz eligazodni.

Ha amatőr vagy, mint én, javaslom a szakirodalom tanulmányozását, olvasd figyelemmel, de ne kritikátlanul mások tanácsait és hagyatkozz lassan gyűlő tapasztalataidra.

Sok sikert.

Előzmény: Tgam (21825)