Ha nem tudod, milyen fajták, akkor óvatosan azzal az áztatással, van, aminek nem tesz jót a hosszú áztatás, "szappanos" lesz.
Egyébként magam nem adnék hozzá pektinbontót, kis kénnel elég szépen fel tudnak táródni a szemek természetes módon is.
Ha az alapanyagod nem teljesen egészséges, akkor ne áztass, rossz ízek jönnek ki.
Ha préselésről beszélsz, akkor már nem feltétlen színmustod van, az ott már présmust is, nyomástól függően. Szóval nem az ülepített must a színmust, hanem ami tkp-en préselés (vagy minimális nyomással) nélkül nyerünk.Ha nagyon szárazra préseled a cefrét, a magokat is szétnyomhatod, jön keserű íz, na meg a hosszú idő alatt oxidálódik is az alapanyag. Én csak kézzel húzom a prést, áttétel, és kar nélkül, éppen hogy, amikor már áttételt használok, az megy ivómustnak.
Ha túl ülepíted, nem biztos, hogy be fog indulni spontán, és tápanyag sem biztos, hogy lesz elég, én nem javaslom az ülepítést. Ha te szeretnél, akkor előfordulhat, hogy kell majd fajélesztő és tápsó.
A bort ne hagyd magára. Először kell erjedési űrt hagyni, ha leállt az erjedés, érdemes ezt mihamarabb megszüntetni, mert amikor a co2 eltávozik, jön az oxidáció, ecetesdés is esetleg. Szóval folyamatosan figyeld, mi történik vele. És ha két hétig nem kezd el pötyögni, akkor már lehet beoltani, nem kell vele várni 2 hónapot (ha a cefrét kicsit jobban kénezem, akkor is elindul 2 hét alatt a spontán erjedés, egyébként meg egy hét).
Én egy normális alapanyagból készült borba nem tennék bele semmilyen enzimet, fachipset meg pláne nem - elmúlt már a "barik" divat - a fahordóban készült bor élményét meg úgysem adja vissza, ha fadarabokat nyalogatsz ;-) . Ha a szőlőből nem lesz jó ízű, egyensúlyos bor, akkor vegyszerezéssel magad úgysem tudod jobbá tenni, ahhoz labor kéne, és hozzá értő ember, hogy miből mi kell még.
Ha az alapanyagod megfelelően érett, nem túlterhelt tőkékről van, tisztán dolgozol (mindent alaposan elmosni, tavalyi maradékokat is a présről ;-) ), akkor minden adott egy jó borhoz, nem kell manipulálni mindenféle anyag hozzáadásával. Az acéltartály kotyogóját nem ismerem.
És ez a fenti a saját "technikám" alapján van, biztos lesz majd, aki mást mond, és az is lehet ugyanolyan jó, de én akkor is erre esküszöm ;-)