Sajnos 15 foknál hidegebb fagyvédett helységben nem tudom teleltetni őket (bárhol máshol félek hogy megfagynak ha még egy ilyen hideg telünk lesz mint az elmúlt tél), viszont sikerült egy napfényes déli fekvésű folyosón szépen kiteleltetni őket. Nagyobb hidegen azért 10 fok körülre csökkent a hőmérséklet, de melegebb téli napokon a déli fekvés miatt akár 17-20 fokig is felmehetett itt (ugyanitt teleltek a citromfák is, márcsk miattuk is próbáltam 15 fok alat tartani mert 16-17 foknál már kezdenek virágozni - akár decemberben is, ami azért még korai).
A friss hajtások amiről beszéltem őszről maradtak - nem vágtam le őket, de egyébként tavaszig stagnáltak (a rajtuk lévő bimbók csak áprilisban nyíltak ki - március közepén pedig már ki-ki tettük őket az udvarra napközben), nem vettem észre rajtuk semmiféle szemmel látható növekedést a téli időszak alatt, talán csak minimálisat. Idén olvastam hgy hiba rajta hagyni a kinyílatlan virágokat ugyanis aza atkák és tetvek megtelepedhetnek bennük, jobb levágni őket teleltetés előtt). A vizellátást is csökkentettem heti 1-2 alkalomra, mennyiségileg míg alul a tálkában meg nem jelent egy újjnyi víz (aztán a tálka tartalmát kiöntöttem hogy ne pangjon a víz a leander tövénél - nyáron tudom hogy oké de télen berohadhat ahogy olvastam, illetve elszórhatja leveleit a túl sok víz hatására).
Visszatérve az Actara Mospilan keverékre, nem akartam eldobni a megvásárolt moszpilánt sem ami már 2 éve raktáron áll, csak idén ajánlották az Actarat tavasszal. A leírt infromációk alapján az Actara jobb mint a Moszpilán, habár mind2 csomagolásán ugyanazon kártevők ellen használható, de viszont egyiken sem ír pajzstetveket, szaküzletben is Actarat ajánlották nekem - de lehet első permetezéskor nem volt elég koncentrált és nem volt észrevehető hatása az egyik frissen töveztettet citromfa csemetémnél amit elleptek a pajzsetvek a tél folyamán.
Egyébként a permetezőszerek tőre öntözéséről nem tudtam - de hogy így mondjátok utána nézek Actara használatánál hogy javasolt-e, a csomagoláson nem írt róla semmit, tudomásom szerint ezek mind kontakt-vegyszerek, és csak akor pusztítanak ha a szert a kártevőkre permetezzük, ezért ajánlják a többszöri permetezést kb 2 hetente hogy az újonnan kikelt lárvákat is érje a permetszer így azok is elpusztuljanak...