Tudásom korlátait elárulja ez a mindössze 7 év tapasztalat és zero biologiai előtanulmányok....
Ezt előzetes mentegetőzésképp írtam, mivel nem tudok megfelelő szakszerűséggel válaszolni.
Szuvenir:
A rezisztensek közül a legkevésbé rezisztens ha egyáltalán az (nálam). Két évvel ezelőtt aug elején kihagytam egy permetezést, totálkáros lett ez a fajta, talán lisztharmattól. talán mástól. Maguk a fürtök károsodtak, szinte elszáradtak a bogyók is.
Kifejezetten atkaérzékenynek tűnik, gyakorlatilag nincs rajta ép fürt. Cukorbetegeknek ajánlanám,, akik kerülik a cukros gyümölcsöket... szóval az íze sem egy közkedvelt íz.
Leszedve rosszul tárolható.
Más kérdés, hogy szálvesszőzni még nem próbáltam, nálam rövidebb hajtásokon terem, és az is lehet, hogy túlterheltem, sok fürtöt hagytam. Nem a fajtát akarom lecikizni, hanem egy totál kezdőt próbálok megóvni attól, hogy tapasztalat nélkül ezzel a fajtával kezdjen. Mert honnan tudja egy kezdő, hogy pl. mi is az a szálvessző...
Afuz Ali:
Lehet, hogy nem rezisztens - általában. Nálam délnyugati lejtőn évi 3 permetezéssel beéri és egészséges marad. Abban az évben, amikor a Szuvenir totálkáros lett, az Ali levélen megbetegedett ugyan, de a termést hibátlanul beérlelte.
Innen kezdve totál tudománytalan amit írok (fogalmam sincs róla, hogy igaz vagy sem):
Úgy tudom, hogy Afuz Ali néven több klón is létezik, amelyek érési időben meg a bogyók külalakjában is eltérnek egymástól. Ami nálam van az mostanra tökéletesen beérett.
Jelenleg a Starkl kertészet hirdet Afuz Ali néven szőlőt és azt állítja róla, hogy:
"Az itt szereplő fajták mind ellenállóak a gombás fertőzésekkel szemben és kevésbé fogékonyak a lisztharmatra. Ezért a biokertekben is ültethetőek. "
Kinézetre az enyém is ilyen, azzal az eltéréssel, hogy kevésbé érett. Nem a Starkl-tól van:
https://www.starkl.hu/szolo-afuz-ali-156370/
Nálam életkori sajátosság, hogy nincs a telefonomon fényképezőgép és a fényképezőgépemet nem tudom rákötni az internetre... De ha megjön a feleségem, majd megkérem, hogy csináljon fényképeket is.