lzleo Creative Commons License 2017.09.08 0 0 12676

"El szeretném kezdeni ezt a sportot a közeljövőben és ebben szeretnék segítséget kérni!"

Szerintem kezdőként a legfontosabb, hogy legyen edzésterved. Az nem megfelelő, hogy lemegy az ember, és találomra használgatja a gépeket. Meg kell határozni, hogy mely izmaidat akarod aznap megmozgatni. Illetve mondjuk egy heti ciklusban az egész testedet hogy osztod fel az edzésnapokra. Ha ez megvan, akkor az adott napok gyakorlatait kell összeállítani, figyelembe véve, hogy ha lehetséges, többirányból is meg legyenek terhelve a célizmok. Nem részletezem, ki is lehet guglizni, tele van a jutyuka, illetve ha lejársz a terembe, és nyitott szemmel vagy jelen, akkor a haladóbb fizikumok edzését figyelve jóesetben a megfelelő gyakorlatokat és a helyes végrehajtást is láthatod. 

"Vékony testalkat, szeretnék tömeget növelni, izmot építeni."

Megfelelő fehérjedús, kalóriagazdag, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen. Hiába edzel, az izom csak akkor nő, ha van miből.

"komplex edzéstervet néztem ki magamnak"

Nekem nem tetszik az edzésterv havonta össze-vissza variálása. Szerintem hónapokig az elején a legfontosabb rendesen megtanulni a gyakorlatok helyes végrehajtását. Nem fejben, hanem agy-izom kapcsolatban. Például látni néha lelkes kezdőket fekvenyomni jóval nagyobb súllyal, mint az ajánlatos lenne. Amikor nem megy, akkor sokszor a karjuk, válluk, könyökük összevissza nyeklik-nyaklik. Egy kezdőnek szinte egyensúlyozni kell a rúddal először. 

Egy példa: 

https://www.youtube.com/watch?v=t1CkWgfY8co

Látni, hogy egy kezdő a rúdra koncentrál, és a fogáspontot próbálja stabilizálni, ezért mindenféle mutatványokat csinál a karjával. 10-20 melledzés és némi izom biztos kell, mire kialakul az a rutin, hogy már úgy érzed, szinte sínben mozog a rúd, mert a stabilizáló izmok a mozdulatot tökéletesen kontrollálják. Innentől tud csak a fókusz igazán a mellre menni.

Szóval szerintem az elején a gyakorlatok magabiztos, helyes végrehajtását kell gyakorolni, csak óvatosan, fokozatos terheléssel, illetve be kell lőni a kaját, hogy tömegben is megfelelő elmozdulás történjen.

Előzmény: Kovács Béla Béla (12674)