Jeff. Creative Commons License 2017.08.30 -2 1 7940

Éttermekről, ételekről röviden:

A portugál konyha leginkább fúziósnak mondható. Gyarmatosító országként vegyes népcsoportok eledeleinek keveréke alkotja a fő csapásirányt. Természetesen a halak és más tengeri herkentyűk teszik ki az ételek többségét, de megtalálható az étlapokon akár a rántott hús is. A nemzeti étkük a tőkehalból http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25336749-5d7febfb/user készül, melyet számtalan variációban készítenek el. Már 5-6€-tól kínálnak főételeket. Nem mindig tüntetik fel a köreteket, de az is benne lehet az árban. Fő étkezési időkben nem ritka az utcai sorállás a szabad asztalért. Véleményem szerint nem érdemes kivárni, hiszen rengeteg hasonló adottságú kajálda van a városban.

Aki nem ódzkodik a szabadszedéses, svédasztalos rendszerű éttermektől, annak ajánlom ezt:

http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25339987-a4f873db/user

Kiváló ár-érték arányú helyen levest, naponta változó 3-4 főételt, nyárson sült húsokat és kolbászokat, köreteket, gyümölcsöket és salátákat kínálnak. Gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb és nem utolsó sorban ízletesek az ételek. A helyben fogyasztott ételeket, pl. vacsoraidőben 8.80€-ért kínált lehetőség helyett, itt akár fél áron is összeválogathatunk egy jó adag kaját, amit majd a szálláson elfogyaszthatunk. Csak belépéskor szólni kell, hogy elvitelre szeretnénk és rögtön kapunk egy egységnyi dobozkát, amit teletölthetünk. Adnak még hozzá műanyag ekcájgot és egy zsemle formájú finom kenyeret. Garantáltan jól lakhat belőle akár két személy is.

Aki gyrosra vagy dönerre vágyik, az számítson arra, hogy nem mindig a „megszokott” íz világot fogja kapni – szerintem. Grillezett húsok mindenhol szerepelnek az étlapon. Néhány étel tetejére lágy tükörtojás is tesznek. Ha nem szeretnél sokat költeni, vagy éppen nem akarsz ’előételezni’, akkor rögtön a leülés után rendelés nélkül is hozott ennivalókat (olivabogyó, gyümölcs, sajt, kenyér) azonnal utasítsd vissza. Ha leteszik, de nem nyúltál hozzá akkor is felszámolhatnak több eurós költséget a számládhoz. Bár nem jellemző, de előfordulhat némi túlárazás is. Ezért jó, ha fizetés előtt kalkulációt végzünk. Ha korán indulunk valahová, akkor érdemes már előző est folyamán beszerezni a reggelihez valót (akinek kell), ugyanis fél nyolcnál korábban a pékségek sem nyitnak ki.  A Pingo Doce http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25339989-18a941f6/user üzletlánc boltjaiban viszonylag olcsóbban juthatunk a korai étkezési élelemhez, illetve kedvezőbb áron reggelizhetünk és kávézhatunk. A méltán híres és finom Pastéis de Nata süteményt cirka harmad áron kínálják a máshol látottaknál. Darabáron vagy 4-6-os egységcsomagban ajánlott a napi 2-3 adag fogyasztása. : )

A Rossio tér északi sarkán található Lisszabon leghíresebb ’köpködője’ a A Ginjinha. Ha elmész előtte ragad az út a lábad alatt és nem kevés meggymagot érzékel a talpad. Itt mérik 1.40€-ért  a kihagyhatatlan meggylikőrt, a Ginját. Színültig töltött pohárkába két meggyet is tesznek, melyet aztán esetlenül kilögybölve az utcakövére is, felhajtjuk az édes itókát, majd jól irányzott magelhelyezéssel fokozhatjuk az ’élményt’. : ) Persze, mi magyarok kulturált módon alkoholizálunk és ilyeneket nem csinálunk. : ) Bár itt nem, de több helyen ’óbidosi’ módon, vagyis ehető csoki pohárkába is kérhetjük, például a Time Out Market http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25338015-5d2e409b bejárata mellett.