Az YDP 143 billentyűzete GHS. Jól sejtem, bútor változat érdekel?
A GHS az egész piacon az, amit a legkevésbé merek ajánlani. A Yamaha jóval kevesebbet változtatott az utóbbi évtizedben a billentésen, mint a konkurrencia, ez pedig a belépő szint náluk is. Konkrétan a wikipédián egy Yamaha oldal 2012-es tartalma alapján azt írják, hogy a korábbi (kb 30 éves!) Hammer Effect és Action Affect billentyűzet továbbvitele, legfelebb apró változtatásokkal...
2 1/2 éve amikor próbáltam zongorákat, az YDP142 és YDP143 volt az, amitől elég hamar elfordultam. Az YDP 162 egy fokkal jobb volt, de az se győzött meg. Yamahából őszintén én nem állnék meg az YDP-163-ig... Ha teheted, próbáld ki ezt a 3-at egy helyen, és magad is érezni fogod a különgséget. Az YDP163 ára is alaponsabban lement tavasszal (pl. az árukeresőn ha megnézed az árak alakulását),
Kawaiból a KDP-90 adja magát összehasonlításnak, akár úgy, hogy kipróbálod a Yamahákat, majd elmész megnézni a használt darabot (ha még megvan) és ott helyben döntesz...
Szerintem jobban jársz egy használt, jó állapotú, de jobb billentésű zongorával (az alábbiak bármelyike: Kawai KDP90, CN23, CN24, CN25; CN33, CN34, CN35; Yamaha YDP-163 vagy 2008-tól szinte bármelyik CLP, CVP modell; Roland F-130R, F-140R) mint egy új, GHS billentyűzettel rendelkezővel. Itt mind bútoros változatokat soroltam)
A külföldi beszerzésre garancia témában kb. erre lehet számítani mindenhol. Mintha a CASIO-nál olvastam volna európai szintű garanciáról, de a részleteknek sosem mentem utána.
Láttam már külföldi szakboltot, aki európai szintű garanciát vállal -- a saját szakiját utaztatja ide ha szükség van rá. Azért ez ritka, és nem a legolcsóbb ajánlatot szokta eredményezni... de ha fontos a helyi garancia, akkor érdekes lehet.