diospyros Creative Commons License 2017.08.25 0 0 42099

kajszi fórumban mklub kérte, jellemezzük a káki fajtákat.

én nem túl sokat kóstoltam eddig, 4 félét.

saját vélemény.

 

Tipo: ez terem nekem is, de sima almás-zacskós érleléssel is kicsit csersavas marad a héja.

Amúgy szép nagy, belseje is jó.

Rojo: egy fokkal finomabb talán, mint a tipo, csersav maradék is talán kevesebb, szép a  gyümölcs formája (vagy csak ezért szép, mert ezt látja az ember leggyakrabban...)

Costata: sütőtök ízű. ez lehet jó hír is, de sokan pont ezért nem szeretik a kákit, mert "vacak sütőtük ízű". de aki szereti a s.tököt, annak jó, akinek azt mondták a káki a sárgabarackhoz hasonlít, annak csalódás. amúgy választéknak nem rossz, ha már unod a banánt, azaz pl. a rojot.

Sharon: vicces, de talán ez ízlett a legjobban, ez a sokszor lesajnált izraeli fajta. legédesebb, talán mert ugye keményen is már (nagyjából) édes. 

amúgy minden káki az édességről szól, savról nem, mert nincs benne, csak fanyarság. ez hátrány is, de előny is egyben, mert aki pl. nem bírja az alma savját (gyomorsav túltengés), az káékiból többet is meg tud enni.

mivel nincs sav, így fajtajellgek is kevésbé elütőek, karakteresek. bár azért vannak eléggé különbözőek is, mint pl. a kostata, vagy a meader ami rum ízű.

de pl. a tipo-rojo-sharon eléggé hasonló, kicsi a különbség ízre.