Az RD széria mindig is egy professzionális zongora-szinti performance hangszere volt a cégnek. Igaz a 800-as nem futott be nagy ívet különböző okokból, de biztos lehetsz benne hogy a Roland top quality stage pianoja. Billentése szerintem veri a teljes digital piano piacot, röviden ő a császár!
Mellesleg hogy kifutó modell és pl. a Thomannál most 480-ért megkapható, szerintem én is kipipálhatnám vele ezt a tételt az életemben, mint profi kalapácsmechanikás cucc, úgyhogy ha egy kis guba összejön az éven még rá, akkor meg is lépem.
Az FP80 egy úgynevezett "home entertainer" kategória, otthon öregurasan elkalimpálni. Ehhez egy Session Partner nevű egyszerűbb automatakiséretes funkciót is ad. (mondjuk szimpla dobgép az RD-kben is van)
Ebben is amúgy SuperNatural zongora hangszínek vannak, tehát uszkve nincs egetverő különbség a hangzásukban. Maximum az RD800 minőségibb D/A konvertereket és bővebb szerkeszthetőséget ad, pl 4 zónás hangszín építkezést, effekteket, stb. De haa zongorahang a fő kérdés bennük, leginkább ki kell próbálni! ;)