SN vagyok, csak a cégtöl... (Innen nem tudok az otthoni névvel belépni, mert itt nem engedi a FB-s kereszthivatkozásokat...)
Megkerestem neked direkt azt a tudományos publikációt, ami ezt az egész hajózási károsanyagkibocsátási sztorit elindította. Ennek az egyik fö kipattintója James Corbett volt, aki jelenleg is a University of Delaware professzora. (Ez az egyik legelismertebb és legjobb amerikai állami egyetem, különösen a biokémia és a kémia területén erös. A felsöoktatási intézmények absolute ranglistáján jelenleg a 271., a vegyipari egyetemek között globálisan a 74. Összehasonlításként a legjobban értékelt magyar egyetem az ELTE, a maga 601-800. helyével.)
Az eredeti tanulmány tudományos összefoglalóját itt találod: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2003JD003751/full
Egyébként 2007-ben James Corbett, Veronika Eyring (Institut für Physik der Atmosphäre, Oberpfaffenhofen - Németország), David S. Lee ( Dalton Research Institute, Manchester Metropolitan University, Nagy-Britannia) és James J. Winebrake (Rochester Institute of Technology, Rochester - USA) tovább folytatták ezt az összehasonlító kutatást. Ennek az összefoglalóját itt találod: http://www.pa.op.dlr.de/~VeronikaEyring/Eyringetal_IMOBriefSummary_FINAL.pdf
Remélem ezeket azért már elfogadod megalapozott számításként :)
Tudom, hogy elég hihetetlenül hangzik (elöször én is nehezen akartam elhinni), de sajnos ez így van. ès hogy miért nem mutogatnak erre az autógyártók? Volt erre kutatás/felmérés, hogy mi lenne a hatása. Az jött ki belöle, hogy a lakosság véleménye épp ellentétesen alakulna: ezt a felelösség elhárításaként, és másra való mutogtásként értékelnék. Legföképp azért, mert nem igazán hinnék el: a városi szmogot látják és érzik, de azt, hogy a hajók a nyílt vizen mit okádanak ki, azt senki nem látja.
Egyébként minél jobban a tenger környékén élsz, annál jobban téma ez is a sajtóban. Pl felénk is rendszeresen beszélnek erröl, igaz nem annyira, mint az autók károsanyag kibocsátásáról. Azonban Magyarországon ez tök ismeretlen téma. Ott ritkán fúj a tenger felöl a szél :)