Garamond Creative Commons License 2017.07.30 0 0 21646

Segítséget kérek a kertemben lévő Cserszegi fűszeres szőlő tőke betegsége miatt. A mellékelt képen látható sárga klorózis-szerű megbetegedés tavaly jelentkezett először. Az idén már több tőkén látható, elsárgulnak a levelek és kicsik maradnak a szőlőszemekkel együtt, a megfogant fürtöket nem fogják beérlelni. Ami még rosszabb, nem lesz beérett vessző. Ha ilyen mértékben romlik a helyzet, 10 év múlva, vagy előbb kipusztul a teljes ültetvény. Én már nem pótolom. 72 éves vagyok, családos gyerekeimet nem érdekli.

Némi háttér infó: utolsó permetezésem VI. 27. Tegnap hónaljaztam, semmilyen hagyományos betegséget nem láttam, kivéve kevés kabóca nyomokat. Először azt hittem a nagy szárazság okozza, ezért két tőkét alapos gyökér-öntözéssel leptem meg június végén, de ezeken sem történt változás. (Az ültetéskori dréncső még benne van). Ami évek óta gondot okoz az egyik szomszéd műveletlen kertje, ott minden van: gaz, cserje, madár ültette fa, korhadt fa. Nyitott padlás ajtó, nyest üdvrivalgás. Reklamálni sem tudok, mert szegény meghalt, az asszonyt meg legyűrte a természet.

Van egészséges tőke is...