Hát igen, érdekes fórumozási stílus, hogy valaki bedob egy igazából egyértelműen nem megválaszolható kérdést, veszed magadnak az időt és fáradságot, és leírod a véleményedet róla, erre leszúr, hogy minek hordasz össze fűt-fát.
Maga a kérdés egyébként nem érdektelen, nekem - szigorúan laikus szumókedvelőként és nem szakemberként - a következő a meglátásom:
Hakuhónak a technikai tudása és fizikai ereje mellett a legnagyobb erénye szerintem a rendkívüli stabilitása - az is ritka, hogy egy jól sikerült tachiai után kibillentsék a stabil pozíciójából, az pedig szökőévenként egyszer fordul elő, hogy abból egyből győzelmet arassanak ellene, mert nagyon gyorsan visszanyeri a stabil helyzetét. A stabilitásnak pedig lényeges eleme a nagy tömeg.
Kicsit hasonló a helyzet, mint egy másik kedvenc sportomnál, a dartsnál. Akik nem ismerik, rendszeresen szoktak gúnyolódni rajta, hogy az nem sport, pocakos kocsmatöltelékek időtöltése stb., pedig nem véletlen, hogy a legjobbak szinte kivétel nélkül testes figurák, kell a nagy tömeg tehetetlensége ahhoz, hogy stabilan ellentartson a kilendített kar mozgásának.
Amából sem lett volna soha Harumafudzsi, azaz ozeki majd jokozuna, ha nem szedett volna magára 25-30 kg-ot.
Visszatérve tehát az eredeti kérdésre: Szerintem, ha Hakuho 20 kg-mal könnyebb lenne, attól a fizikai ereje és technikai tudása megmaradna, viszont sokkal könnyebb lenne egy jól sikerült tachiajjal legyőzni őt. A nagyobb robbanékonysággal meg túlzottan sokat nem nyerne, hiszen most is elképesztő győzelmi százalékot tud felmutatni, legfeljebb akkor más technikákkal aratná a győzelmei egy részét.