takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.12 0 0 1467

Valóban emlegettem a horizont fogalmát, és persze nem alaptalanul, hiszen minden határ valamely észlelésünk számára nevezhető horizontnak, látóhatárnak. Ebből persze az is következik, hogy sokféle horizont fogalom létezik, és zavart okoz, ha ezeket keverjük.

Ezért tisztázzuk, miről is beszélünk.

Esemény horizont. Olyan határfelület, ahol az általános relativitás elmélete szerint nem terjedhet fénysebességű, vagy annál kisebb sebességű hatás a felület egyik irányába a téridő hatalmas görbülete miatt. Megkülönböztetjük a fekete lyukak eseményhorizontját, amelyek egy szingularitás körül vannak, és az univerzum eseményhorizontját, amely a végtelent zárják el előlünk.

Említettem, hogy az ősplazma a téridő tágulása miatti kihűlésével a hidrogén atomossá, és így átlátszóvá vált, így az ősplazma hősugárzása a továbbiakban akadálytalanul terjedhetett, és ez a sugárzás a téridő tágulásával mára jóval hidegebb (2,7 K) fekete test sugárzásává szelídült. Tehát ez a sugárzás az ősplazma látványa, amely szintén egy láthatár, egy horizont, mivel nem láthatjuk, mi volt a plazma belsejében, vagy azon túl. Természetesen ez nem eseményhorizont, hanem nevezzük úgy, "ősplazma horizont".

Jogos kérdés az, hogy amikor átlátszóvá vált az univerzum, mekkora volt az "univerzum eseményhorizontja" valamely hidrogén atom számára. Azt bizonyosan állíthatjuk, hogy elegendően nagy ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal több anyagi részecske férjen a látható univerzumba, mint ma, hiszen az univerzum tágulásával a látható univerzumba foglalt anyagmennyiség csökken. Ezzel szemben az ősplazma horizont mérete nulláról indult, és rohamosan tágult, és egyre több anyag válik láthatóvá az átlátszóság terjedésével.

A két horizont (az univerzum eseményhorizontja, és az ősplazma horizontja) ellentétes irányban terjed, és valahol metszi is egymást. Ekkortól már láthatatlanná válik az éppen átlátszóvá váló plazma horizontja, és csak ennél fiatalabb univerzum állapotok maradnak az univerzum horizontján belül. Sajnos nem tudom kiszámolni, hogy a két horizont találkozása mikor következett be, vagy mikor fog bekövetkezni, de úgy sejtem, ez kiszámítható.

Előzmény: construct (1461)