"Én saját agyammal gondolkodom,"
Az nem elég!
Ha nem töltötted fel előtte ISMERETEKKEL, akkor lehet te a legzseniálisabb elméje a korunknak, amit ki-gondolkodsz, az mind hibás lesz.
Azaz ha nem értetted volna: a gondolkodás édeskeveset ér, ha nem tanultad meg a dolgokat.
"Vagy, ha már úgyis itt vagy a tényleges kérdésre adjál választ 13 milliárd éve úton lévő fény hogyan érkezhetett egy 13 milliárd éve még nem is létező fényforrásból?"
Mivel láthatólag az az én keresztem, hogy minduntalan számodra ismeretlen "új dolgokat" kell veled közölnöm a kozmológia tárgyában, ezért most elárulom: a legősibb fény, amit észlelhetünk, az ősrobbanás primordiális plazmájának a hősugárzása.
Ez az ősrobbanást követően 300000 évvel csatolódott le az anyagról, és azóta az átlátszóvá vált univerzumban halad minden irányban, kitöltve a teret. Ezt nevezzük háttérsugárzásnak. A legrégebbi fény tehát 13,7997 milliárd éves, és azok a háttérsugárzás fotonok, amik éppen most érkeznek be hozzánk (vagy a WMAP vagy Planck műholdakba) azok egy pár fényéves vastagságú gömbhéjből származnak, egy felületet alkotnak, ami mögé már nem láthatunk, mert akkoriban még átlátszatlan plazma volt az univerzum.
A háttérsugárzás gömbje "előtt" hozzánk közelebb található az összes látható galaxis. Tényleg van egy "Sötét korszak" a háttérsugárzás lecsatolódása és az első csillagok kigyulladása között, de ez körülbelül csak 400 millió évig tartott, azaz 13,4 milliárd éves objektumok már láthatóak.