"Pedig itt pont azt bizonyítod, hogy nem értetted meg a paradoxon lényegét. A garázs rendszerében a létra teljes egészében bent van és ennek a magyarázata pont az egyidejűségek relativitása."
Nem azt kifogásolom, hogy a garázs rendszerében bent van-e a létra, hanem azt állítom, hogy valójában nem fér be. Ez nem nézőpont kérdése, hanem maga a valóság. Hiába látszik úgy, hogy befér, - ennek ellenére nem fog beférni.
Az egyidejűség relativitása ugyan abból a Lorentz-formulából vezethető le, mint a hosszkontrakció, következésképp nem nem lehet magyarázata ez utóbbinak. Továbbá a garázs rendszeréből pontosan ugyan annyival lesz rövidebb a létra (ugyan olyan értékű lesz az idődilatáció) mint a létra rendszeréből a garázs (és a garázzsal kapcsolatos idődilatáció). A kettő éppen kiegyenlíti egymást, s a valóságban a létra nem fog beférni.
A fele-fele sebességes példámnál elvonatkoztattam a (vonatkozási) rendszerektől, s matematikailag egyenlővé tettem a két rendszer egyenleteit. Megtehettem, mert semmi nem tiltja. Viszont ebben az esetben eltűnt a hosszkontrakció és az idődilatáció is. ellenben, ha ugyan ebben a példában visszatérünk a vonatkozási rendszerekhez, megmaradt mindkettő.
A perspektivikus rövidülés is hasonló példával szolgál, hiszen ami messzebb van rövidebbnek, kisebbnek látszik, holott a valóságban nem változott meg a mérete azáltal, hogy honnan/milyen messziről nézzük. Mégis valóságos a jelenség, mert tényleg kisebbnek látszik a messzebb lévő tárgy.