Csimpolya Creative Commons License 2017.06.28 0 0 3675

A július havi Hihetetlen magazin a mi témánk szempontjából érdektelen.

Viszont nemrég került a kezembe egy Régi magyar világjárók című könyve, ebben – többek között – Komáromy Jánosnak, Thököly fejedelem titoknokának feljegyzését is közlik. Ő Sztambulban is járt, és a látottakat így írja le:

Láttam én ebben a városban egy zsidó doktornál egy egész nagy krokodilust is. Mint a legöregebb vidra, halhéjas forma, erős bőrű farka, négy kurta lába, mint a vidrának, feje, mint a kutyának, alól is negyven, felül is negyven foggal az állaiban, a Nílus vizében terem, egészben volt megszárítva, irtóztató állat. Azután láttam annál nagyobb krokodilust, mint egy hajócska, irtóztató volt látni.

Láttam még nagy darabokban elefántfület, oroszlánbőrt, sárkányfejet és egy nagy sárkánybőrt, kit hogy már a fegyver meg nem fog, elhiszem, hogy az ő bőrén kívül levő hajas páncér-forma haját láttam, az ő irtóztató sűrű fogas állait, hosszú farkát.

Érdekelne, hogy mit mutattak Komáromy Jánosnak sárkány címszóval. Azért írtam le az előzőket, mert ezek szerint nem valószínű, hogy krokodil lenne, hiszen azt már látott. Valamiféle pikkelyes bőr lehetett, de milyen állaté? A sárkánykoponya talán-talán vizilóé lehetett, de ez csak találgatás.