pk1 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 1248

Nem érdekel a hosszkontrakció "valódisága", amíg nem definiálja valaki a "valódi" szó jelentését. Fenyegetésem azonban most beváltom, azaz számszerűsítem a példát:

"Űrbéli túlélőverseny egyik csillagközi űrállomása (koordináták: x=0, y=-1 fénysec) fedélzeti computere - Hiperszupi - vészesen közeledő (vx=0, vy=-1 fénysec/sec) meteoritot (helyesebben: meteoroidot !) észlelvén lőirányba állítja Overkill-t, a tömegpusztítót. Ám ekkor rádióüzenet érkezik:

Achtung! Hamarosan elvonul előttetek egy 2 fénymásodperc gyári hosszú, tök-egyenes, számotokra 0.86c sebességű, extrém szilárd katonai szabócenti (az x tengely mentén). 

Hiperszupi-t kiveri a víz - tudván, hogy a lőirányra merőlegesen elsuhanó cemópeti átmenetileg akadályozza a meteor szétzúzását, (mivel az x tengelyen levő ablak szélei x1=-0,75, x2=+0,75 fénysecnél vannak) de aztán így szól: -  Hála az égnek, a cemó minekünk csak 1 fénymásodperc hosszú! (lőni meg úgy kell, hogy a lövedék akkor haladjon át az ablakon, amikor a szabócenti közepe az ablak közepén van, az intelligens lövedék kikerüli a szabócentit, csak legyen helye hozzá)

Kérdés: Jól kalkulál?"

Erre én megírtam a neked nem tetsző választ. Szándékomban áll ezt is megismételni - persze ezt is számszerűsítve.

Hogy érted azt, hogy az Overkill tömegpusztító? A meteoroidon nincs embertömeg, a fizikai tömeg pedig megmarad a specrelben.

Előzmény: Bétaverzson (1234)