újvári(54) Creative Commons License 2017.06.26 0 0 1203

"Azonban a gondolatmeneted egy módon megmenthető. Ha a lineárisan telő idő képzetét lecseréljük egy történések darabszámával arányos időre, akkor az időskála természetes módon logaritmikus lesz, azaz az ősrobbanás - bár mostani lineáris skálán véges idővel ezelőtt történt - végtelen számú eseménnyel ezelőtt történt meg."

Valahogy, ösztönszerűen én mindig a "történések darabszámával arányos" időre gondoltam, csak nem fogalmaztam meg ennyire pontosan. EGyébként pont azt is akartam mondani, hogy ez a "lineáris idő" csak egy valóságtól elrugaszkodott absztrakció, ami az általunk megélt kis (rövid) idők tartományában kitűnően működik - amiképpen a kis sebességek tartományában a newtoni fizika is működik - , viszont milliárd évekkel kapcsolatban már használhatatlan. Ezért sem tudtam kibékülni avval, hogy a Villágegyetem 13,7 milliárd éves. Nem a szám értéke nem tetszett, mert teljesen mindegy, hogy a 13,7 helyén milyen más szám van. Bármely szám teljesen ellenőrizhetetlen, főleg akkor, ha ráadásul még kitüntetett idő sincs és az idő máshogyan telt 1 milliárd évvel ezelőtt és majd 1 milliárd év múlva is máshogy fog telni. Aztán állítólag a naprendszerünk jelenleg a Galaxis középpontja felé halad, tehát egy óriási tömeg felé, ami természetesen kihat az óráinkra. Nemhogy azt nem tudjuk, hogy 1 milliárd év múlva a jelenlegihez viszonyítva mennyivel lassabban vagy gyorsabban fog telni az idő, de még azt sem, hogy a jövő héten. Aztán meg ott van az az ismeretlen sötét anyag, aminek csak a gravitációs hatása van, és az is hat az órákra. Annyi bizonytalanság van, hogy ez a 13,7 milliárd nevetséges.

Az én fantáziám szerint ez a 13,7 milliárd valami olyasmi, mint a fény sebessége.

Tegyük fel, hogy most a számítások szerint a Világegyetem kora 13,7 milliárd év. Tegyük fel, hogy 1 milliárd év múlva újból (a mai módszerekkel!!!!) elvégezzük a megfigyeléseket és a kiértékeléseket, és a (mai :-) logika szerint akkor 13,7+1 milliárd évet kéne kapnunk. Szerintem lehet, hogy vagy ugyanaz a 13,7 milliárd év fog újra kijönni, vagy ha esetleg több, akkor semmiképpen nem 1 milliárd évvel több, hanem csak egy kevéssel több. Ugyanúgy mínusz irányba is. Ha 10 milliárd évvel ezelőtt mértük volna ugyanolyan módszerekkel a Világegyetem korát, akkor nem 13,7-10 azaz 3,7 milliárd évet kaptunk volna, hanem pl. 12 milliárdot. De az is lehet, hogy 20 milliárdot :-)) tehát még többet. Szerintem a milliárd évekre semmiféle extrapoláció nem móködhet, mert maga a bizonytalanság annyira felhalmozódhat, hogy az egész csak egy nagy humbug lesz.

Előzmény: Elminster Aumar (1186)