s-ombre-ro Creative Commons License 2017.06.15 0 0 970

Kedves Olvtársak!

Szakemberek és laikusok!

Én nem akartam senkit hagymázos elképzelésekkel megzavarni.

Nem pillanatszerű ötletem, hogy az univerzum titkairól "képzelegjek".

Frusztrált vagyok, de nem teljesen zavart gondolkodású.

Egy nyílt fórumon leírtam valamit az elképzeléseimről, amik vagy helyesek, vagy teljesen feleslegesek, csak arra valók, hogy megzavarják néhány laikus gondolkodását.

De most figyeljetek!

Én július 6-án vettem a kezembe Bill Bryson: Majdnem minden rövid története c. potom 427 oldalas "értekezését" a világ dolgairól.

Kedvelem a nem tudós szerzőt, mert bár nem tudós, de az angol nyelvismerete, széles szakértői köre, alapos elemző munkája éppen arra predesztinálják, hogy a vacak laikusoknak valami képet, fogódzkodót adjon a hétköznapi élet, a társadalom és a tudomány világáról.

A mű 160. oldala körül (fejezetcím: Mark mester kvarkjai) nagyon reális képet fest "majdnem mindenről" a témánkat is érintően.

Bizony, arról olvasok, hogy a tér nagyon is eleven mező, tele van csordultig ezzel-azzal.

A Matrojska baba nem néhány, de akár ezernél is több rétegű és megszámlálhatatlan entitás egzisztálhat benne, akár egész univerzumok is (itt csupán a parányi elektron felépítéséről van szó, semmi másról).

És mindez nem csak "lefelé", de a másik irányban is feltételezhető!

Úgy tűnik továbbá, hogy az általunk alig-alig megismert világegyetem akár 99 százaléka Fritz Zwicky "sötét anyagából" áll. Ez szerintem túlzás, de ezt olvastam leírva.

Paul Daviesnek a Natureban megjelent cikke szerint"a nem tudósnak szinte lehetetlen megkülönböztetnie a tudományosan megalapozott furcsaságot a leplezetlen őrültségtől"

A Bogdanov-elméletről például kiderülhet, hogy sületlenség, hogy zseniális meglátás vagy akár, hogy beugratás.

Bryan szövegét, gondolatait kivonatosan, de az eredetihez hűen idéztem, mert így becsületes.

Olvasmányom arra elegendő volt, hogy megnyugodjak.

A gondolat szabad!

Carl Sagan, Richard Feynmann és Murray Gell-Mann, valamint sokan mások jó idegenvezetők univerzumunk dzsungelében. Még a földi dzsungel is "terra incognita", pedig itt van a kezünk alatt.

Az univerzumban meg benne élünk, de ismeretlen anyagokkal, ugyanilyen fizikai törvényekkel lehet tele.

Bryson némi malíciával írja, hogy a sötét anyagot szójátékkal nevezhetnénk akár DUNNO-nak is, ami a szabatos angol szóösszetétel mellett kb. azt is jelenheti, hogy "nemtom".

Bocsássátok meg, hogy egy nálam tájékozottabb emberre hivatkozva mentegetem magamat!

"Micsoda élvezetes könyv... Tudományos útirajz szellemes, lebilincselő és tájékozott idegenvezetővel."

(A The Times ajánlása)

Én csak előjegyzésre tudtam kikölcsönözni a könyvtárból.

Szívesen ajánlom olvasásra!

(a fizikusok, csillagászok pedig nyugodt lelkiismerettel műveljék a tudományukat, ahogyan én a kertemet! - elnézésüket kérem!).