Sziasztok. Először is, amit írsz részigazság. Tényleg valami hasonló a működése, na de valamit elfelejtetek. Ezeknek az autóknak van egy programjuk, ami szabályozza az üzemanyag, levegő keveréket. Na hogyha ez a program nem igazán tökéletes, és(mint minden típusnál) nem az volt a cél, hogy optimálisan működjön, hanem az hogy megfeleljen bizonyos környezetvédelmi kritériumoknak, akkor ezen nagyon sokat lehet javítani. A Lacetti egy tipikusan ilyen konstrukció. Jól érezhető gázadásnál, hogy túldúsít, és állandó gáznál hogy teljesen kisimul. Az, hogy több teljesítményhez több üzemanyag kell, így egyszerűen leírva nem igaz. Tökéletes működés esetén, ha a teljesítményt növelni akarjuk, akkor növelni kell a megfelelő keverék egységnyi idő alatt történő bejutását a hengerekbe. (pl.: nagyobb szívócső, átmérő, esetleg turbó, de ez már bonyolultabb) Viszont ha egy rossz arányú keveréket juttatunk a hengerbe (túl dús, ami anyitt tesz a levegő üzemanyag arány nem megfelelő, sok az üzemanyag) akkor elég ezt az arányt beálítani, és ezzel a teljesítmény növekedni fog a fogyasztás csökkenni. Ez az arány akár típuso belűl is más és más lehet, kb 100 dolog befolyásolhatja. Tehát ez teljesen létező, és működő dolog, ami lényeges nagyon nagyon kevés ember ért hozzá. Sok az aki pont azzal akar eredményt elérni, hogy több üzemanyagot ad hozzá, és persze ez nem lesz jó.
Na most az én kérdésem, pont erre irányulna, nekem vannak ismerőseim TDI, és HDI optra, de igazi jó benzines gurut nem ismerek. Esetleg van valaki akinek van ilyen ismerőse, mert a kis 1.4 lacettim szeretne szárnyalni :-D, és nem akar 9 litert hozzá 100-on rigotechnél , vagy sásdon járt már valaki lacettivel?
Nekem az utolsó 4 autóm optolva volt ( fontos nem tuningolva) és erősebb lett kevesebb fogyasztással.
Ha valakinek van pozitív vagy negatív tapasztalata kérem írja meg. A negatív is érdekel, hogy oda ne mennyel.
Köszönöm.